ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stilsäkert i Oslo

Anders Falkirk · 13 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Prylaffären Los Lobos ligger granne med sköna vattenhålet Bar Boca på Thorvald Meyers gate i Grünerlökka i Oslo.

Prylaffären Los Lobos ligger granne med sköna vattenhålet Bar Boca på Thorvald Meyers gate i Grünerlökka i Oslo. Foto: Nancy Bundt/Innovation Norway


klar

Artikellänk är kopierad

Munch – ett måste.
Munch – ett måste.

GULLIG GRANNE Oslo är en underbar stad att promenera i, bara man lämnar Karl Johan och kvarteren kring Centralstation. Då blir den genast gullig och underhållande och de olika stadsdelarna verkar ha vuxit fram utan stadsplanering. Här blandas arkitektoniska stilar friskt – och  plötsligt befinner man sig i  gröna villakvarter packade med träslott och flagade funkispalats.

Mest spännande är det kanske att vandra över Akerselva och in i det bohemiska, men ändå rätt stilsäkra Grünerlökka. Här finns det unga och medvetna Norge och gott om läckra butiker och vattenhål som Jan Vardöens Bar Boca på Thorvald Meyers gate. El Diablon på tequila och crème de cassis är utsökt.

Men även grannstadsdelen, invandrartäta Grönland, är värd ett besök. Bland annat för att shoppa  saris och shalmar kameez, pakistanska tunikor, men också för att ta en titt på First Central Jam E Mosque. Den stod klar 1995 och folk tappade hakan. På fasaden sken de vackraste och mest delikata mosaiker från Iran och Spanien. Ressätt: Tåg (SJ). Hotellförslag: Bed & Breakfast Villa Frogner Ligger i en vacker villa i fashionabla Frogner, bara några hundra meter från Vigelandsparken. Dubbelrum: cirka 750 kronor. www.bedandbreakfast.no Missa inte: Munchmuseet, konst i världsklass. ”Skriet”, ”Det sjuka barnet”. ”Madonna”, ”Vampyren” med flera.

La Bola Taberna är en av Madrids klassiska och tidlöst vackra restauranger.
La Bola Taberna är en av Madrids klassiska och tidlöst vackra restauranger.Foto: Ulf Berglund

Tidlöst i Madrid

BRA BARHÄNG Plötsligt sitter man där, mitt i natten, på en proppfull galicisk krog i Chueca och hugger in på ett skaldjursfat och dricker iskallt, men billigt riveiro-vin. På ett ställe vars charm påminner om en offentlig badanrättning. Vitt kakel överallt och lysrör i taket. Och inser att bättre än så här kan inte ett restaurangbesök vara. Och inser att Madrids skönhet inte liggar på ytan, utan i alla andlöst vackra, tidlösa krogar och barer.

Som La Viuda de Vaca i trendiga La Latina-kvarteren. Bara baren är värd ett fotografi. Som en diskbänk där både rejäla vinflaskor och nätta dricksglas står på rad. Eller kaklade skönheten Viva Madrid. Här satt Ava Gardner med sin boyfriend, tjurfäktaren Manolete.

Ressätt: Lågprisflyg (Spanair). Hotellförslag: Hotel Emperador om man vill ha något att imponera med. Som till exempel att ringa polarna från takpoolen. Dubbelrum: från cirka 1 200 kronor. www.emperadorhotel.com Missa inte: Att promenera genom La Latina en lördagseftermiddag. Fullt av medvetna unga madrileños med cañas, små glas öl, och rätt stuk på sina solglasögon.

Marseille är det skitiga, hetsiga och opolerade  – och oemotståndliga – Frankrike. Vågar du dig hit lär du trilla dit för denna charmiga buse.
Marseille är det skitiga, hetsiga och opolerade  – och oemotståndliga – Frankrike. Vågar du dig hit lär du trilla dit för denna charmiga buse.Foto: T KREISER/CDT 13
Fransk skalle. Marseilles egen good guy ”ZZ”.
Fransk skalle. Marseilles egen good guy ”ZZ”.

Stökmysigt i Marseille

RÅ CHARM. Marseille är det andra Frankrike. Det skitiga, hetsiga, oförfinade och ibland rätt brutala Frankrike. Låter det avskräckande? Kanske. Men den som ändå vågar ge sig i väg och ta Marseille vid hornen kommer aldrig att ångra sig.

Snarare kommer han eller hon att bli förälskad. För staden har en oemotståndlig charm. Här finns så mycket unik känsla. Fiskemarknaden, de arabiska kvarteren, L’Estaque-hamnen … Det stökiga och livliga tar aldrig slut.

När det blir som allra bäst sitter man bara där med en cola och en panisse (friterade kikärtssnacks) och bara njuter. Att Medelhavet ligger där i värmen … ja, det gör ju inte saken sämre. Ressätt: Lågprisflyg (Ryanair). Hotellförslag: Hôtel Résidence du Vieux Port har okej rum och utsökt hamnutsikt. Dubbelrum: cirka 1 200 kronor. www.hotelmarseille.com Missa inte: Att gå upp tidigt och besöka fiskemarknaden i Vieux Port. Det kan ibland vara en hel del turister där, men det är ändå värt besväret.

Stora basaren i Istanbul rymmer över 4 000 butiker. Pruta!
Stora basaren i Istanbul rymmer över 4 000 butiker. Pruta!Foto: Pontus Lundahl/PRESSENS BILD

Välmatat i Istanbul

KONTRASTER. Istanbul hör till världens riktigt stora städer. Dels för läget vid Bosporen, dels för sitt kulturarv och sin uppsjö av femstjärniga turistattraktioner. Stora basaren, Hagia Sofia, Suleiman den stores moské, Topkapipalatset ... Och så självklart atmosfären, den täta och välmatade öst-möter-väst-känslan. På senare år har Istanbul blivit en av våra hippaste weekenddestinationer. Ta er till stadsdelen Beyoglu och smågatorna runt stora gågatan Istaklal Caddesi, så förstår ni varför. Här ligger trendiga kaféer och restauranger som har en air av London och New York, men ändå känns turkiska. Mest omtalad är kanske 360 Istanbul, en takrestaurang med wow-utsikt över Beyoglus takåsar och Bosporen. Självklart är den häftigast i skymningen. Ressätt: Lågprisflyg (SAS). Hotellförslag: Sumahan on water ligger direkt vid Bosporen. Snyggt, elegant och med egen båtservice. Dubbelrum: från 1 700 kronor. www.sumahan.com Missa inte: Galatasarays fiskmarknad. Undra om några fiskhandlare i världen lägger upp fisken lika dekorativt som här.

På Wiener Blut får du exakt rätt Berlinkänsla.
På Wiener Blut får du exakt rätt Berlinkänsla.Foto: Anders Falkirk

Uppkäftigt i Berlin

TRASCHICT Exploateringen av Berlins centrum, Mitte, är misslyckad. Det är ett arkitektoniskt wasteland. Inte ens de nybyggda stål- och glasskraporna vid Potzdamer Platz fungerar. Men som tur är finns det andra Berlin. Det okuvliga, fränt skämtande och halvt anarkistiska. Vill man uppleva detta på nära håll är det till Kreuzberg man ska bege sig. Stadsdelen upplever en ny vår. Mixen av orientaliska kvartersbutiker, slitna kåkar, alternativmänniskor och den där trashchica känslan som är så typisk för Berlin är livgivande.

Besök fotbollsbaren Wiener Blut på Wienerstrasse 14 så förstår ni. Plastig, orange inredning och ett sammansvetsat stamklientel av intellektuella fotbollskännare med rätt stuk på kläder och åsikter. Only in Berlin. Ressätt: Tåg (SJ och DB). Hotellförslag: Die Fabrik, ett hotell/vandrarhem i en 1800-talsfabrik. Dubbelrum: cirka 500 kronor. www.diefabrik.comMissa inte: Golgatha. Underbar biergarten i Viktoria Park. Har grillar där man själv får vakta sina stekar och korvar. Efter tio på kvällen blir baren nattklubb.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro