ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stiltips inför studenten

Hanna Göransson · 19 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Frida Skult och Benjamin Lagermalm tar snart studenten.

Frida Skult och Benjamin Lagermalm tar snart studenten. Foto: Isabel Svensson


klar

Artikellänk är kopierad

– Jag ville kunna använda den mer än en gång, säger Frida om sin blåa klänning.
– Jag ville kunna använda den mer än en gång, säger Frida om sin blåa klänning.Foto: Isabel Svensson
Manschettknappar hör till finkostymen till studenten.
Manschettknappar hör till finkostymen till studenten.Foto: Isabel Svensson

Frida Skult och Benjamin Lagermalm är redo för den stora dagen. Men hur står det till med kunskaparna i vett och etikett? Metro tog hjälp av etikettdoktorn Mats Danielsson för att reda ut vad som gäller inför studentbal och mottagning.Frida Skult är 18. I henns garderob hänger den blå klänningen i väntan på den stora kvällen. Nästa fredag (29/5) ska hon på bal. Då förvandlas matsalen i Östra gymnasiet i Skogås till en balsal. Frida går naturvetenskaplig linje med fotbollsinriktning. Hon ska ta med sig ex-pojkvännen Tom i samma klass till balen. – Vi har tänkt att matcha varandra, säger Frida. Han kanske ska ha en blå blomma för att matcha min klänning. Någon klädhets känner Frida inte av. – Absolut inga jeans. Det är den enda regeln på skolbalen.Benjamin Lagermalm, 18, byter blåstället mot kostym. Den 9 juni tar han studenten från S:t Eriks gymnasium där han läser snickeri. Han får hjälp av Christoffer Sahlin och Kristian Horvath i butiken Suits & Shirts att svida om. – Studenter väljer oftare en mer slimmad och kortare kavaj än den klassiska, säger Christoffer Sahlin.Han tipsar om asseccoarer och att våga använda färg. Men de flesta studenter är ovana kostymbärare.  – 9 av 10 kommer med mamma, säger Christoffer.

Etikettdoktorn svarar på frågor

Mats Danielsson har skrivit boken ”Till vardags och fest”. Hans tips för en lyckad kväll är att läsa på om bordsskick. BALENVad är det för klädkod som gäller på ­balen?– Man ska vara välklädd men man måste inte till varje pris hyra en frack eller införskaffa en smoking. Det är inte så noga på en studentbal. Men glöm kepsen, grabbar. Vad får man absoult inte göra på en skolbal?– Man ska inte komma dit berusad eller i säckiga jeans och gympadojjor. Och man kan aldrig ändra bords­placeringen. Kan man komma utan dejt?– Ja, men det kräver att värdparet vet om detta så att de kan lösa bordsplaceringen. I vilken ordning ska man skåla?– Börja med att höja glaset mot den som utbringar skålen, vänd dig sedan till din bordsdam på höger sida, efter det till din vänstra sida, se sedan tillbaka på den som utbringat skålen och din bordsdam. MOTTAGNINGENVad är det för klädkod på mottagningen? – Det är casual, folk kommer ofta direkt från jobbet. Snyggt och rent räcker.

Vilka bör man bjuda på mottagningen?– Studentuppvaktiningen är lite speciellt. Det fungerar som ett öppet hus men närmsta släkt och vänner bör man bjuda.Vad ger man i present?– Blommor och böcker funkar alltid. Smycken är aldrig fel men där får man vara lite försiktig så att man inte över­trumfar föräldrarna. Pengar är alltid tacksamt till en student, eller ge bidrag till en resa.Bör man öppna presenterna när gästerna är närvarande?– Man kan göra vilket som. Men det är mest uppskattat av gästerna att öppna direkt när de lämnas över. Le och låtsas. Även om man inte gillar presenten måste man ändå le och se glad ut och vara jättelycklig. När är det okej för studenten att dra vidare?– Jag tycker att det räcker att studenten stannar ett par timmar. Hur berusad får man vara? – Salongsberusad men inte full. Spara dig till kvällen. Det ser rätt illa ut med en full student.

Vill du fördjupa dig? Läs mer på etikettdoktorn.se

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro