ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stim vill underlätta för gratis musikspridning

Kristoffer Rengfors · 27 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Stim sköter licensiering till exempelvis Sveriges radio, men ska nu testa att låta upphovsmän få licensiera ut verk gratis. Något som kan öppna för laglig spridning på alternativa kanaler.

Stim sköter licensiering till exempelvis Sveriges radio, men ska nu testa att låta upphovsmän få licensiera ut verk gratis. Något som kan öppna för laglig spridning på alternativa kanaler. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Nu ska det bli möjligt att få sprida sin musik fritt, samtidigt som låtskrivaren bestämmer i vilka kommersiella sammanhang musiken används. Svenska låtskrivarorganisationen Stim testar nu licensiering med Creative Commons (CC).Många låtskrivare är med i Stim för att få intäkter från musik som spelas i radio, tv och andra kommersiella sammanhang. Men för Stim-anslutna låtskrivare är det inte möjligt att släppa musiken fri att användas av bloggar eller andra icke kommersiella källor, eftersom Stimavtalet innefattar att Stim ska ta betalt för användning av alla upphovsmannens musikaliska verk. Men nu ska Stim testa licensiering genom CC-licensiering, en licens som gör det möjligt att släppa musiken för fri användning. Stims danska motsvarighet Koda har redan infört CC-licensiering. Den som väljer att licensiera ett verk med Creative Commons kan sedan inte gå tillbaka till att skydda verket. Stim varnar på sin hemsida att det kan bli svårt att få några royalties från verk som släpps under CC-licens, även om verket blir en hit på radio eller liknande. Stim kommer inte kunna garantera bevakning i kommersiella sammanhang för de som väljer en CC-modell.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro