ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sting: Vi ska bara jobba med de bästa

Ola Jacobsen · 9 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Det tog Patrik Hedmalm (till höger) en dag att komma på idén med det sociala programmet Fileride. Här med kollegan Klokie Grossfeld.

Det tog Patrik Hedmalm (till höger) en dag att komma på idén med det sociala programmet Fileride. Här med kollegan Klokie Grossfeld. Foto: Theresia Viska


klar

Artikellänk är kopierad

Efter åtta år är Sting en av Sveriges mest ansedda in­ku­batorer. – Vi är oerhört stolta över att vi lyckats hålla fokus på ganska få men riktigt bra bolag. Vi ska inte vara primärvårdsmottagning utan en specialistklinik. Vi ska bara jobba med de allra bästa, säger Per Hedberg, vd och grundare av Sting i Stockholm.

Vad är unikt med den här inkubatorn?– Vår styrka är våra affärscoacher. De är vd:er med 20–25 års industriell erfaranhet och har gjort en förskräcklig massa misstag.

Att sitta hos Sting och få tillgång till coachning och nätverk kostar optioner på 5 procent av bolaget. – Vi tar inte betalt för att göra vinst utan för att en­treprenörerna ska värdesätta det vi gör. Men betalningen skärper oss också. Vi måste vara bra, annars skriver ingen på det kontraktet, säger Per Hedberg.

Tommy Jonsson och Dennis Korkchi kan flirta med mobilen.
Tommy Jonsson och Dennis Korkchi kan flirta med mobilen.Foto: Theresia Viska

Stings företag

Blyghet gav idé till ny mobil flirttjänst

MOBILTJÄNST. Två blyga ingen­jörer ligger bakom nästa generations flirtingtjänst, Blooflirt.– Jag och Tommy satt och tittade och smajlade mot en tjej på pendeltåget och hon tittade och smajlade tillbaka, men vi vågade inte gå fram. Sedan gick hon av och vi missade tillfället, säger Dennis Korkchi, vd för Bloo.

Det var startskottet för Blooflirt, en flirtingstjänst som gör det möjligt att ta kontakt med främmande intressanta personer som befinner sig i närheten på klubben, baren eller puben – med mobilen.

Tekniken bygger på ett program som bland annat via bluetooth känner av om andra med samma program är i närheten. All kommunikation sker sedan med vanlig datatrafik via Bloos positioneringsserver. – Det drar inte lika mycket ström som vanligt bluetoothanvändande och man kan inte tappa kontakten även om man rör sig längre bort än bluetooths begränsning på tio meter, säger Dennis Korkchi.

Tanken är att man först ska ta ögonkontakt som vanligt. Sedan kan man ta kontakt med mobilen för att slutligen våga sig fram.– Mobilapplikationen Blooflirt är tänkt att användas som isbrytare på nattklubbar, pubar och barer i Stockholm med start i januari. Man kan se vilka personer som är singlar och man kan även köpa virtuella drinkar till varandra.

Men Bloo gör inte bara flirttjänster. – Vi bygger en plattform som vi kallar Bloo Platform, den kan användas till alltifrån automatiskt utbyte av visitkort till att se hur medlemmar rör sig över ett område, säger Tommy Jonsson, teknikchef.

Vad har ni haft för nytta av Sting?– Vi har fått viktiga kontakter som vi aldrig hade fått annars, säger Dennis Korkchi.

Patrik Hedmalm gör också trolleriapplikationer till Iphone.
Patrik Hedmalm gör också trolleriapplikationer till Iphone.

Fileride

SOCIALT. Fileride gör ett socialt program som kopplar ihop människor som har samma filer på sin dator. – Vi tar vid där Facebook slutar. Där ser du vilka som är på landet, men med Fileride skapar du ett moln av dina intressen där du kan träffa nya vänner som du har mer gemensamt med än dina vänner, säger Patrik Hedmalm, grundare och vd. Alla filer som användaren drar in i program­met kopplas ihop med människor som har samma fil.– Om jag börjar chatta om en låt kommer alla som har samma låt att se chatten, säger Patrik Hedmalm.Idén fick han för tre år sedan och nu har fö­retaget precis blivit antaget till Stings program Business Accelerator.– Företagets öde avgörs av vilken inkubator man väljer. Vi har redan fått bra feedback som ska hjälpa oss att fokusera planering och marknadsföring.

Byteactive

LAGRING. Byteactive började som smart backupprogram­vara för hemanvändare och småföretag.– Jag stod i duschen och fick en bra idé för datalagring. Jag hade haft tre hårddiskkrascher tidigare och hade lätt att identifiera mig med idén, sä­ger Tobias Ekbom, Byteactives grundare.

Nu har han suttit med sitt företag hos Sting i ett och ett halvt år. Under tiden har fokus flyttats från hemanvändare till stora företag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro