ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stipendieproffsets trick: Är med i samtliga nationer

Gustaf Larsson · 16 Dec 2018
Uppdaterad 16 Dec 2018
Studenten Isabel W. Sörensen har tilldelats 277 750 kronor i stipendiepengar.

Studenten Isabel W. Sörensen har tilldelats 277 750 kronor i stipendiepengar. Foto: Privat/Unsplash


Psykologstudenten Isabel W. Sörensen, 29, är med i alla Uppsalas studentnationer. Dessutom har hon blivit en fena på att söka – och få – stipendier. "Det är fint att engagemang belönas, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Isabel W. Sörensen läser sista året på psykologprogrammet i Uppsala. Under sitt 29-åriga liv har hon engagerat sig ideellt både i skolan och politiskt, och på universitetet blev det en självklarhet att göra detsamma i studentnationerna och -kåren.

Men att välja ut en nation blev för knivigt. I dag är hon medlem i universitetsstadens samtliga 13 stycken.

– Jag valde Uppsala dels för att det är väldigt vackert, men också för att det finns ett fint och väldigt utbrett nationsliv här, säger hon.

”Studentlivet är präglat av nationer”

Totalt kostar nationstillhörigheterna henne 7 000 kronor varje år. Men enligt Isabel W. Sörensen är det väl investerade slantar.

– Studentlivet i Uppsala är verkligen präglat av nationer. Vi gör allt där; äter, pluggar, går på teater, går på standup. Alla nationer har också sin grej som de är kända för, så det är svårt att välja ut en favorit.

Resan till de många medlemskapen började när Isabel W. Sörensen undersökte vilka typer av stipendier hon hade möjlighet att söka. För att bli tilldelad ett nationsstipendium krävs medlemsskap.

– Jag ville söka allt som jag kunde få och då började jag strukturera upp vilka nationer jag bör gå med i. Men jag kände att jag redan då hade fått väldigt mycket pengar genom ett universitetsförvaltat stipendium, så jag gick med i alla för att vara solidarisk.

Tilldelats hundratusentals kronor i stipendier

Den Umeå-bördiga nationsmästaren har på kort tid även blivit en expert på att söka stipendier. Efter mängder av pappersarbete och omfattande research har hon på drygt ett år tilldelats 277 750 kronor i stipendiepengar, något som studenttidningen Ergo först berättade.

– När folk säger att jag är ett stipendium- eller nationsproffs måste man tänka att jag bara pluggar, och då är man väl duktig på att strukturera saker. Många blir nog “proffs” om de bara sätter sig ner och gör jobbet.

Isabel W. Sörensen menar att det är hennes studieflit och engagemang utanför skolan som ligger till grund för hennes hittills åtta intjänade stipendier.

– Jag har engagerat mig sedan hela mitt liv i olika saker, både i skolan och privat. Mamma sa till mig att: ”Du har jobbat i 15 år utan att tjäna ett öre, du förtjänar de här grejerna”. Det är fint att engagemang belönas, och framför allt uppmärksammas, tycker jag.

pil
Isabels tips till stipendie-sugna:

Bli medveten– Först och främst måste man bli medveten om att det finns stipendier som man kan söka, och få. Jag själv fick reda på det genom en kompis som hade fått 10 000 kronor över sex terminer.

Gör jobbet– Ge inte upp förrän du har försökt. Kolla upp vilka du kan söka och sen sätter du dig och tar tag i allt pappersarbete. Det är mycket jobb, men ge inte upp.

Var flitig– Vill du öka dina chanser att få stipendier bör du ha studieflit och goda betyg. Gör dig även förtjänt genom att engagera dig på olika sätt. Engagemang lönar sig alltid.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro