ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stipendier och diplom utdelade

Margaretha Brantingson · 22 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

PRISUTDELNING Kultur- och fritidsnämnden har i Sollentuna beslutat om fördelningen av 2006 års stipendier och diplom. • Kulturstipendierna På sammanlagt 50.000 kronor, är avsedda att stödja och stimulera förtjänstfull konstnärlig verksamhet, bildningsverksamhet och kulturminnesvårdande verksamhet och tilldelas följande personer;Eva Källman, bildkonstnär, som tidigare bott och verkat i Norrbotten, flyttade till Sollentuna 2002. Hon arbetar med måleri, teckning och grafik. Hon har haft en lång rad separatutställningar på olika orter i Sverige och finns representerad på flera museer och institutioner. Eva Källman deltog i utställningen "Det andliga rummet" på Edsvik konsthall våren 2006 och visas återigen på Edsvik i ett större urval 11 november - 3 december 2006. Hon sökte stipendiet för arbetsmaterial till sitt måleri. Karin Nybom, sångerska, är född och uppvuxen i Sollentuna. Hon har studerat musik i nio år och  gick ut operahögskolan 2004. Hon har gått i Sollentuna musikskola och sjungit i flera av Sollentunas kyrkokörer. Har varit solist vid kammarmusikkonserter och sakrala verk i Edsbergskyrkan och Sollentuna kyrka. Hon sökte stipendiet för att kunna göra en studioinspelning och åka till provsjungningar i Europa.Malin Olsson, textilkonstnär, är född och uppvuxen i Sollentuna och har utbildning i textilt konsthantverk från HDK Stenebyskolan, Göteborgs universitet. Hon väver utsmyckningstextilier och mattor, ofta till sakrala och meditativa lokaler. Hon sökte stipendiet för att få möjlighet att arbeta inför två kommande utställningar.• Släkten Rudbecks stipendium På 10.000 kronor, instiftades av Sollentuna kommun på friherre Reinhold Rudbecks 80-årsdag för att hedra hans insatser för Sollentuna. Ändamålet med stipendiet är att stimulera och stödja lokalhistorisk forskning med anknytning till Sollentuna.

Det tilldelas Eric Alveström, som har skrivit om Sollentuna i memoarerna "Mitt händelserika liv" del 1, åren 1919-1952. Skriften finns tillgänglig i Sollentunas kommunarkiv. Han skriver nu på del två, från år 1953 och framåt och sökte stipendiet för att bekosta utskrivning och redigering av denna del.• Boris Kunos Stipendium På 10.000 kronor, är instiftat av kulturnämnden 1989 på Boris Kunos 80-årsdag för att hedra dennes insatser för fotografisk dokumentation av Sollentuna.

Det tilldelas Anna Lindkvist, som är grafisk designer och fotograf, född och uppvuxen i Sollentuna. Hon sökte stipendiet för att dokumentera olika platser i Sollentuna, speciellt platser som kommer att förändras, t.ex. Väsjöområdet.• Sofiapriset Är kultur- och fritidsnämndens hedersbelöning för insatser inom kulturområdet. Utmärkelsen består av en kopia av en sköld från 1766 med Sofia Magdalenas initialer. Skölden ingick i en äreport som mötte kronprins Gustaf och Sofia Magdalena på gränsen till Sollentuna under en eriksgata genom Sverige. Sofiapriset tilldelas:Christer Lingström för att han har satt Sollentuna på den gastronomiska kartan. 1983 väckte han nytt liv i Edsbacka krog och sedan dess har Sollentunabor och hitresta från när och fjärran fått uppleva måltiden som en skön konst.Ulf Nyström för att han har berikat Sollentunas musikliv genom att starta Sollentuna jazzklubb, där han tillsammans med andra eldsjälar arrangerat ett stort antal jazzkonserter under snart 15 år. • Årets byggnadsvårdsdiplom Går till Brf Rotsunda gård, för renovering och anpassat underhåll av Rotsunda gård. Manbyggnaden, en flygel och ett magasin från 1700-talet, ett magasin från 1800-talet och en trädgårdsmästarbostad har varsamt renoverats och gården har fått liv igen genom hästhållning. En viktig del av vår historia har därigenom tagits till vara.

Diplomet instiftades av kulturnämnden 1990 och delas varje år ut till en person, organisation eller företag som vårdat och bevarat äldre byggnader, byggnadsmiljöer eller hantverkstekniker, anpassat nybebyggelse eller på annat sätt främjat byggnadskulturen i Sollentuna. Diplomet tilldelas:• Idrotts- och föreningsstipendier        Sollentuna kommun delar årligen ut stipendier på 5.000 kronor, till två föreningsledare som enligt reglerna för stipendiet "utfört värdefull ledargärning inom Sollentuna kommun". Det ena stipendiet ska alltid gå till en ledare som särskilt befrämjat kvinnlig ungdomsverksamhet.Åke Karlsson, Helenelunds IK Fotboll, har under många år gjort omistliga insatser för flick- och pojkfotboll, både som ledare och tränare, med stor entusiasm och solid kunskap, med stark känsla för breddidrotten och med en positiv och utvecklande attityd till ungdomarna. Han har även startat och utvecklat HIK-cupen som i höst genomförts för sjunde gången. I denna cup deltar flicklag i de yngre åldrarna. Han har dessutom startat och utvecklat cafeteriaverksamheten vid Helenelunds IP.Lennart Liljegren, Rotebro IS, engagerad lagledare och tränare för ungdomar i ishockey och bandy samt fotbollsledare i många år. Startade fotbollscupen Lennart Cup 1979. Dessutom har han medverkat till att pengar kommit ungdomsverksamheten tillgodo genom att ordna lotterier och fester m.m.• Premium   Med högst 10.000 kronor per år till initiativtagare inom nämndens verksamhetsområde delar Kultur- och fritidsnämnden ut. Den/de som utses ska enligt reglerna för premiet "på eget initiativ och på ett utmärkande och kreativt sätt utfört en prestation som gynnat kommunen".Lars Brand, Edsbergs IF, Thomas Ingemarsson, Helenelunds IK Fotboll, Christer Samson, Edsbergs IF, Kim Rehnfeldt, Rotebro IS Fotboll, Dick Helströmer, IFK Sollentuna, och Toni Kontarinis, Kärrdals IF delar premiet för sitt initiativ att under 2005 tillsammans bilda Sollentuna Dam FF, en alliansklubb för tjejfotboll.• Diplom Delar Kultur- och fritidsnämnden också ut till personer som gjort en lovvärd insats inom nämndens verksamhetsområde. För 2006 delas diplom ut till följande:Sharaf Hjältar på Malmvägen för sitt engagemang att bekämpa hedersförtrycket genom information i skolor m.m. samt att vara förebilder och ge stöd till andra killar som vill lämna hederskulturen.FN-föreningen i Sollentuna för deras arbete med att sprida FN´s budskap i Sollentuna under 20 år, bland annat för barnprogram på FN-dagen.Samtliga stipendier, initiativtagarpremier och diplom kommer att delas ut vid kultur- och fritidsnämndens årliga stipendieutdelning på Edsbergs slott den 14 december 2006.

klar

Artikellänk är kopierad

Margaretha Brantingson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro