ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stjärna dog i rekordljus supernova

Jenny Sköld · 8 Maj 2007
Uppdaterad 26 Apr 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Klicka för att förstora bilden. Nasas illustration av SN 2006gy – den starkaste supernovan som någonsin registrerats.
Klicka för att förstora bilden. Nasas illustration av SN 2006gy – den starkaste supernovan som någonsin registrerats.Foto: Scanpix

Stjärnan SN2006gy har exploderat i den mest kraftfulla supernova som någonsin registrerats enligt Nasaforskare. Det säger inte så lite heller. En normal så kallad supernova (exploderande stjärna) utlöser ett ljussken som kan vara hundra gånger så starkt som det solen genererar under hela sin livstid. Ljuset från SN2006gy var enligt experterna fem gånger starkare än någon supernova som tidigare registrerats av människor.– Detta är kungen av alla supernovor, säger Nasaastronomen Alex Filippenko, som bevittnade fenomenet, till brittiska BBC.

Nathan Smith, som ledde en studie vid Berkelyuniversitetet i Kalifornien beskriver explosionen som ”monstruös” och ”hundra gånger mer kraftfull än en typisk supernova”.

I 70 dygn varade explosionen, som innebar slutet på stjärnans liv. Vid en supernova slungas stjärnmaterialet ut i rymden med en hastighet som kan överstiga 20.000 kilometer i sekunden.

Mer om supernovor…

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro