ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stjärnarkitekter tävlar om att rita Göteborgsskrapa

Jonna Andersson · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

Göteborgs nya skyskrapa kan ritas av samma byrå som står bakom världens högsta byggnad – Burj Khalifa. På onsdagsmorgonen presenterades de fem finalisterna som tävlar om att få rita det som ska bli Nordens högsta hus.

klar

Artikellänk är kopierad

Förebild? Världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai, Förenade Arabemiraten, har ritats av ett av företagen som tävlar om att få rita Göteborgsskrapan.
Förebild? Världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai, Förenade Arabemiraten, har ritats av ett av företagen som tävlar om att få rita Göteborgsskrapan.Foto: JESSICA GOW / TT

56 bidrag skickades in till tävlingen, nu återstår fem team som gör upp om att få rita Nordens högsta hus på Karlavagnsplatsen på norra Älvstranden. – Jag är lite chockad över att vi har fått in så många bidrag. Det har varit riktigt svårt att välja ut vilka som ska gå till final då kompetensen varit över förväntan, på hela startfältet, säger Ola Serneke, vd för SEFA AB och projektets initiativtagare Arkitektkontoren som tävlar om att få rita skrapan är Wingårdhs arkitektkontor, SOM, Manuelle Gautrand Architects, Zaha Hadid Architects och Ian Simpson Architects. Alla är enligt juryn mycket namnkunniga. S.O.M har till exempel ritat nya One World Trade Center samt världens högsta byggnad, Burj Khalifa, i Dubai. – Det känns väldigt roligt med ett så starkt startfält, det bådar gott för framtiden, säger Serneke.

Skyskrapan ska bli Nordens högsta byggnad när den står klar. Finalisterna får nu 500 000 kronor för att utveckla sitt förslag som bland annat ska innehålla placering och utformning av den 201 meter höga skyskrapan. Den 13 maj nästa år ska finalförslagen vara klara. Därefter ska en jury utvärdera resultaten och den 18 juni tillkännages vinnaren. Tävlingen genomförs i samarbete med Sveriges Arkitekter, Stadsbyggnadskontoret i Göteborg, Älvstrandens Utvecklings AB och SEFA AB. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonna Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro