ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stjärnkockar vill behålla låg moms – men har inte anställt fler

Karolina Skoglund · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014

Branschorganisationen kallar det dubbelstöten” och hotar att det kan bli ett hårt slag mot unga. Så även kockarna i Föreningen Årets Kock, som på onsdagen startade ett upprop mot oppositionens planer. Men flera av kockarna som skrivit på upproret har till och med färre anställda på sina krogar nu än 2011, innan momsen halverades. Detta trots att de plockar ut mer i vinst. 

klar

Artikellänk är kopierad

Melker Andersson och Marcus Aujalay vill behålla den lägre momsen.
Melker Andersson och Marcus Aujalay vill behålla den lägre momsen.Foto: TT

Restaurangmomsen sänktes från 25 procent till 12 från den 1 januari 2012, som en del i ett paket för jobb till unga. 

– Syftet med den här åtgärden är att öka möjligheten för unga, sa dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) till TT i september 2011, fyra månader innan sänkningen började gälla. 

Tre år senare är krogmomsen återigen på tapeten. Denna gång som en av de hetaste valfrågorna i valrörelsen. För att momsen inte ska höjas har merparten av vinnarna i ”Årets Kock”, med stöd av branschorganisationen Visita, skrivit på ett upprop mot vad de kallar straffskatt på restauranger. 

Men flera av de kockar som skrivit på har inte anställt fler personer på sina egna restauranger. I vissa fall är det till och med tvärtom – samtidigt som både omsättning, resultat och soliditet ökat. 

I bolaget F12 Gruppen, där välrenommerade restauranger som Grill! och F12 ingår, var personalstyrkan totalt två personer färre i december 2013 än vad det var strax innan momsen sänktes, i december 2011. Samtidigt ökade resultatet med över fem miljoner kronor.

På restaurang F12 gick till exempel personalstyrkan från 43 personer till 28 mellan 2011 och 2013 och på Grill! gick det från 68 till 60. 

– Jag måste kolla upp det mer för att kunna ge dig ett svar. Jag är för gammal för att gå i den fällan. Så jag har inte så mycket att kommentera kring det nu, säger ägaren Melker Andersson, som ber om att få återkomma med ett tydligare svar på frågorna. 

Inte heller på Markus Aujalays café och festvåning Winterviken har personalen blivit fler. Precis som i april 2011 var styrkan på 12 personer bestående i december 2013, trots att omsättningen ökade med mer än fem miljoner. Själv menar han att det blir missvisande att jämföra antalet fastanställda på det sätt som Metro gjort, eftersom de främst arbetar med timanställda på Winterviken. 

– Vi har kunnat öka bemanningen i form av mer timanställd personal i vårt kafé tack vare momssänkningen. Det som händer om momsen höjs igen är att vi får se över personalkostnaden och eventuellt dra ned på bemanningen för att strama åt eller ta ställning till priserna utifrån höjningen.

Enligt en rapport från Konjunkturinstitutet (KI) hade lönesumman i branschen ökat drygt fyra procentenheter mer än normalt under de första sex kvartalen med sänkt moms. Samtidigt menar de att det inte går att säkert slå fast att det totalt sett lett till fler jobb, även om myndigheten tror att det finns positiva sysselsättningseffekter.

– Men det har vi inte sett än. Om det ska bli så måste vi ha lite tur tror jag, säger KI:s chef Mats Dillén till TT, och lägger till att de långsiktiga effekterna inte är tydliga än.

Eva Östling, vd på Visita, är inte av samma uppfattning. Enligt deras prognoser har det tillkommit nästan 12 000 jobb i branschen sedan 2012 tack vare den sänkta momsen. 

– Man måste skilja på enskilda företag och hela näringen. Varför ett enskilt företag tappat personal kan bero på olika saker, exempelvis tuffare konkurrens eller att man förändrat sitt koncept. Det måste varje enskilt företag själva redogöra för.

Huvudsyftet med att sänka momsen var, från politikernas sida, att skaffa fram fler jobb. Upplever ni att det varit huvudprioriteringen även hos krögare?

– Givetvis vill många krögare anställa, eftersom det betyder att verksamheten utvecklas och att man har behov av mer personal. Ett annat perspektiv hos krögarna är så klart rättvisa regler och att bli behandlad som alla andra aktörer som säljer mat. Jag har aldrig sett att någon säger att matvaruhandelns tolv procent moms är en subvention.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro