ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Stjärnkocken är tillbaka efter stroken

Staffan Erfors · 2 Sep 2017
Uppdaterad 2 Sep 2017
Nu är Stefano Catenacci på benen igen efter stroken.

Nu är Stefano Catenacci på benen igen efter stroken. Foto: Staffan Erfors


Stefano Catenacci, 51, var på jobbet på Operakällaren när han drabbades av en stroke i hjärnan – han överlevde efter en närmare åtta timmar lång operation och åtta veckor på intensiven. – Jag hade verkligen änglavakt! Läkaren berättade för mig att det var väldigt kritiskt, säger Stefano Catenacci.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro träffar Stefano Catenacci i matsalen på Operakällaren, Nobiskoncernens flaggskepp på restaurangsidan. Nu är Stefano tillbaka på jobbet efter den vådliga stroken i våras. Det var den 19 april som Stefano Catenacci plötsligt föll ihop och svimmade på jobbet.– När jag vaknade till efter ett tag blixtrade det i vänster öga och jag såg ingenting. Jag kunde inte röra min vänstra arm och mitt ben bara hängde, berättar Stefano.

Ambulans larmades och anlände efter fyra minuter, tv-kocken fördes till Karolinska sjukhuset i Stockholm och tvingades till en omfattande operation.– Det visade sig att jag hade två medfödda bråck i hjärnan. Jag hade all tur i världen, 50 procent av de som drabbas av något sådant här når inte ens sjukhuset i tid. Av de 50 procenten är det bara hälften som klarar sig och får ett normalt liv, berättar Stefano som ser oförskämt fräsch ut.– Nu är jag är helt återställd. Jag blir lite tröttare än innan det är det enda, men det är viktigt att jag håller koll på mig själv och tar bort onödig och negativ stress i tillvaron, säger Stefano som är i igång och jobbar igen – men han försöker ta det lugnare.

– Jag har fått ompröva väldigt mycket. Tidigare tackade jag ja till allting, även sådant som jag inte tyckte var så roligt. Jag har lärt mig att tacka nej mer och försöker istället fokusera mer på mitt jobb här på Operakällaren och även på min restaurang Caos, säger Stefano som efter veckorna på intensiven var på ett rehab-hem en vecka och därefter följde en längre tids vila och semester i spanska Marbella.

Även om Operakällaren utgör basen för Stefanos verksamhet är han djupt involverad i Nobiskoncernens övriga satsningar; inom loppet av tre år planerar koncernen att öppna fem hotell i Stockholm, Köpenhamn och Palma.– Vi har lyckat profilera oss och nischa med en hotellprodukt som kunderna verkar gilla. Min bror Sandro har en sådan feeling för design och för att skapa den rätta känslan i våra hotell, men det kräver att man är på plats och jobbar hands on i verksamheten vilket han gör dagligen, konstaterar Stefano.

Och just att vara på plats och jobba i verksamheten är inget Stefano är främmande för. Många gäster blir förvånande när den kände kocken själv kommer ut i matsalen och trancherar köttet.– Operakällaren är vårt visitkort och hjärtat i vårt bolag, det kräver min närvaro, säger Stefano som menar att den stress han drabbas av i köket på den ärevördiga restaurangen är positiv.– Det är den negativa stressen jag framförallt måste undvika, säger han.

Stefano Catenacci blev riktigt känd och folkkär efter finalplatsen i TV4:s ”Kockarnas kamp” 2012. Trots att han nyligen kommit tillbaka efter den dramatiska stroken kan han inte låta bli att lägga ner själ och hjärta i traditionstyngda Operakällaren som han lovar kommer vara sig likt för gästerna.– Vi gör inga drastiska förändringar av Operakällaren utan satsar istället å att maximera upplevelsen. Vi har därför dragit ner antalet gäster. På verandan kan vi ta emot större sällskap och vi har även byggt om hela festvåningen och med ett nytt kök för att satsa ännu mer på konferenser.Redan nu pågår planeringen inför julbordet, Stefano och hans kolleger är tillexempel i full färd med att prova olika skinkor.– För tre år sedan gjorde vi en hel del förändringar på julbordet. Vi ville höja nivån på julbordet och närma oss vår ordinarie fine-dining-verksamhet. Vi serverar därför nu mycket vid bordet såsom hummer, löjrom och lutfisk om man vill ha det, säger Stefano som ställer höga krav på sig själv och på de verksamheter han är involverad i.

– Vi avslutade samarbetet med Lantmännen och Gooh-produkterna. De ville slåss mer mot frysvarumarkanden och öka antalet rätter, jag ville inte stå för det och därför gick vi skilda vägar. Jag älskade konceptet och arbetade med det i sammanlagt tretton, men är det inte något vi inte kan stå för så kan vi inte vara med. Det känns supertråkigt men vi valde att avsluta samarbetet.Utöver Operakällaren lägger Stefano mycket tid på sin snabbmatsrestaurang Caos på Södermalm i Stockholm. Där serveras smårätter från hela världen.– Jag brinner verkligen för Caos och dess koncept. Jag läste en recension där man tyckte att maten där var för fint upplagd för att vara snabbmat. Men det är en viktig del av upplevelsen och hur jag arbetar – all mat måste vara fräsch och upplagd på ett fint sätt. Vi äter ju även med ögat.– På Caos serverar vi alla mina favoriträtter och det tycker jag är jättekul, säger Stefano.

pil
Fakta

Namn: Stefano Sam Enrico CatenacciÅlder: 51 årBor: Östermalm i StockholmFamilj: Fyra barn; Maximilian 23, Angelo, 13, Vendela, 9, Lilly, 8.Intresse: Golf och jakt.Oväntad talang: – Det skulle vara golfen då, faktum är att jag bara spelat i åtta år men har singelhandikapp. Annars kanske sång är en oväntad talang jag har. Jag älskar att sjunga och kan ta höga toner, jag kan även spela piano.Så var mötet: Stefano bjöd på kaffe och vita tryfflar i Operakällarens vackra matsal, han är förtjusande vänlig och trevlig. Utanför Operakällaren stod hans ”Vesuviogrå” Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio parkerad, en värstingbil med 510 hästkrafter. Bilar och motorer har alltid varit ett stort intresse för Stefano.

klar

Artikellänk är kopierad

Staffan Erfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro