ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stjärnkocken Jonas: Vi tävlar inför hejaklackar

Peter Lindholm · 26 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Ulf Widell


klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagen avgörs det om kocken Jonas Lundgren ska bli en legendar eller inte. Det hänger på hur han hanterar en norsk lax och en skotsk ko. Tillsammans med räkor och pilgrimsmusslor utgör de huvudingredienserna i kött- och fiskrätterna som 24 av världens bästa kockar ska tillaga vid Bocuse d’Or, ”kock-VM”, i Frankrike. I din blogg skriver du att segraren blir en legendar. Känns det ödesmättat?– Nej, vi har jobbat så otroligt länge med det här att det bara ska bli kul att visa upp vad vi gjort. Men i restaurangvärlden är det inget större man kan vara med i, än Bocuse d’Or. Det är mötesplatsen för den fina gastronomin, det största man kan vara med på.Det går inte till som på finkrogen. Ni arbetar inför hejarklackar.– Ja, det är det som är så speciellt med med Bocuse d’Or. Det är en väldig show över mattävlingen. Det sitter hejaklackar och visslar precis som om det vore en fotbollsmatch. Finns det någon matgladare hejaramsa än ”Sassa brassa mandelmassa”?– Ha ha. Jag tror de brukar ha lite visor, det kommer säkert några överraskningar. Men normalt sett är vi så fokuserade och ska nog helst inte lägga märke till det.Vad blir det på din meny under Bocuse d’Or?– Det blir modern kreativ mat med svenska influenser för att få en personlighet i matlagningen. Det ska vara friskt och fräscht. Inriktningen på fiskrätten blir havsmat och alger och på kötträtten eld och grill. Du har ju legat i träningsläger sedan i november. Hur många gånger har du lagat till dina rätter nu?  – I en tidig fas gjorde vi bara delar av rätterna, det vill säga moment som upprepades för att bli bättre. Under december och januari har vi lagat till dem över 30 gånger.Äter du upp allt varje gång?– Nej, inte varje gång, men vi provsmakar förstås.

Även om det smakar fantastiskt så tröttnar väl smaklökarna efter ett tag?– Jo, det är lite så, men man måste liksom hamna på en nivå. Att man lagar den ungefär lika bra varje gång.Om du hade utgått från din egen smak. Vad hade du tillagat då?– Jag är en stor skaldjursvän, men annars hade inte varit så jättestor skillnad om jag hade fått helt fria händer. Det är snarare omständigheterna runt omkring som är det svåra, med presentationer på silverfat och tidspress. Hemma använder jag samma råvaror som i Bocuse d’Or. Är bara råvarorna av bra kvalitet så gillar man allt.Borta då? Vågar folk bjuda hem dig på middag?– Jadå, men jag brukar få laga till maten själv när jag kommer dit, ha ha.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro