ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stjärnkockens tips inför påskmiddagen

Ingrid Arinell · 20 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Lax, köttbullar, inlagd sill och lammstek tillhör alla påskbordet. Överraska familj och vänner med en stek på mästerkocken Markus Aujalays vis.Till dig som förbereder helgens påskfirande – laga inte för många rätter. Det rådet kommer från Markus Aujalay, Årets kock 2004.– Vare sig det gäller jul, midsommar eller påsk tycker jag att man ska banta ner utbudet. Gör dina favoriter i stället för en stor buffé. Annars är det lätt att man stressar upp sig och glömmer att vara ledig.Den här påsken är Markus Aujalay bortbjuden, så han behöver inte tänka på matlagning. Men hade han firat hemma hade han tillagat lammstek, en av de få rätter som skiljer påskbordet från maten vi äter till jul och midsommar.

Ägg är kanske den allra viktigaste påskmaten. Markus Aujalay föreslår ett alternativ till de traditionella kokta äggen.– Det kan vara gott att göra en äggstanning med lagrad ost som bakas i portionsformar, säger han.

Du kan göra äggstanningen på grädde, mjölk, salt, peppar, lagrad ost och några extra äggulor. Den hälls sedan i små formar som ställs i ett vattenbad i ugnen (90 grader). När äggstanningen har stelnat lägger du på löjrom, räkor, gräslök eller annat som du tycker om.Markus Aujalay som är aktuell med kokboken ”Med mycket grönt” tipsar om hälsosamma maträtter på påskbordet. Ställ fram en krispig sallad med fänkål och persilja eller ­ser­vera ugnsbakade rotfruker och rödlök till lammsteken.

Grönsaker i alla ära, Markus Aujalay är inte den som tackar nej till påskgodis.

Vad vill du helst ha i ditt påskägg?– Saltlakrits, annars blir jag besviken, säger han.

Markus påskrecept

Kronärtskockor med oliver, tomat, kapris och örtgrillad dilammstek”Det tar lite tid med hel­grillning, men kan man stå ute och njuta samtidigt så kanske det inte gör så mycket. Jag älskar att stå vid grillen. Det man behöver är en klotgrill, alltså en sådan som har lock, sedan är det väldigt viktigt att man grillar på indirekt värme, lite på sidan av glöden. Då fungerar grillen som en ugn, men man får ändå den goda ­grill­smaken. Lägger man dess­utom till lite blötlagd hickory i glöden får man en suverän rök­smak. En stek räcker till många – bjud in grannarna och frossa!”OBS! Det går även bra att steka lammet i ugn. Sätt ugnen på 150 grader. Värm steken i ugnen tills innertemperaturen är på 62 grader.Dilammstek1 dilammstek (ca 2 1/2 kg) eller vanlig lammstek med ben1/2 kruka timjan2 rosmarinkvistar, plockade1 kruka basilika, plockad4–5 vitlöksklyftor1/2 dl olivoljasalt och svartpeppar

Kronärtskockor med oliver, tomat och kapris8 salladslökar8 små kokta kronärtskockor (se recept nedan)8–10 torkade små tomater2 msk små svarta oliver med kärna12 cocktailkapris2 huvuden gemsallad, plockade blad ellerromansalladnågra ­timjan­kvistar3–4 msk ­citron­olivoljasalt och svartpepparKokta kronärtskockor 8 små kronärtskockor1 schalottenlök4 vitlöksklyftor1 liten bit pancetta eller bacon1/2 dl olivolja2 dl vitt vin1 timjankvist1 basilikakvist2 lagerblad6 svartpepparkorn2–3 dl hönsbuljongGör så här:Stöt örter och vitlök i en mortel och blanda med olivoljan. Gnid in steken med ört- och vitlöksblandningen. Salta och peppra runt steken.Grilla steken på indirekt värme (inte direkt på glöden) i en ­klot­grill i cirka 1 1/2 timme, gärna med rökspån, tills innertemperaturen är 62 grader. Låt steken vila i 10 minuter innan den skärs upp.

Sjud salladslökarna i lättsaltat vatten cirka 2 minuter, låt ­rinna av.Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med ­citron­olivolja, salt och peppar.

Putsa kronärtskockorna genom att plocka bort de yttersta bladen och skär bort det yttersta av stjälken. Stek kronärtskockor, lök, vitlök och pancetta i olja utan att de får färg. Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt örter, pepparkorn och buljong och koka sakta under lock i 15–20 minuter.

Ta upp skockorna och låt rinna av. Sila och spar gärna buljongen och använd som bas i till exempel en soppa. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro