ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stjärntät Oscarsfavorit

Tobias Berg · 20 Feb 2014
Uppdaterad 21 Feb 2014

I dag har den hypade filmen American hustle” svensk premiär. WKD tittar närmare på receptet bakom den Oscarstippade publiksuccén.

klar

Artikellänk är kopierad

Regissören David O. Russell har tidigare använt Christian Bale, Jennifer Lawrence och Bradley Cooper i sina filmer. Vad är det han gillar med dem?

– Det jag älskar med de här skådespelarna är deras atletiska passion. De är villiga att ge sig in i de här rollerna och de är villiga att röra på sig. Jag känner mig som att jag gör en audition inför alla mina skådespelare, säger David O. Russell till Metro MWN. Bradley Cooper vill jobba mer med regissören.

–David och jag fann varandra i rätt ögonblick. Vi gillar samma saker, och jag tycker verkligen om det sätt han jobbar på. Vi känner varandra så väl nu att vi kommunicerar minimalt med ord. Det räcker med att jag tittar på honom, så vet jag vad han vill. Och vi talar redan om sådant vi vill göra tillsammans i framtiden, säger Bradley Cooper om David O. Russell i en intervju med TT

Men vad är grejen med Bradley Coopers permanent i filmen?

– Jag ville se annorlunda ut, kanske oigenkännlig. Davids idé var att han skulle permanenta sitt eget hår. Det är en underlig grej att göra och det är antagligen stressrelaterat, säger Bradley Cooper till Metro MWN

David O. Russell har ett rykte om sig att pressa sina skådespelare. Vad tycker Amy Adams, som gör sin första film med honom, om hans regi?

– Jag känner att David exemplifierar verkligheten. Han pressar inte fram det. Allt i verkligheten är inte är inte subtilt och långsamt. När jag förlorar mitt lugn går jag för långt. Det är sådana vi är som människor. Han hittar tidpunkterna i folks liv när det där extrema är sanningen för karaktärerna, säger hon till Metro MWN.

Filmen kretsar kring en bedrägerihärva härva på 70-talet men vad tycker skådespelarna egentligen om etiketten bedrägerifilm?

– Vår film handlar inte om bedrägerier. Den handlar om rollfigurerna och deras inbördes relationer. Jag har aldrig sett på den som en film om bedragare, säger Bradley Cooper till Metro MWN

Bildtext: Både Christian Bale och Jennifer Lawrence har vunnit Oscars för sina samarbeten med regissören David O. Russell. Bradley Cooper blev nominerad för deras senaste samarbete "Du gör mig galen!" och är nominerad även för sin roll i ”American hustle” FAKTA:

Vad: Premiär av "American hustle". När: I dag. Regissör: David O. Russell. I rollerna. Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Amy Adams, Jeremy Renner, Louis C.K.

Tillägg: Fem bedrägerifilmer vi minns "Fifflaren" (1961)

Paul Newman gillar att spela bedragare. I den här klassikern spelar han en biljardspelare som lever på att blåsa andra biljardspelare men som drömmer om att slå stort. En roll han gjorde repris på och fick en Oscar för 1986 i ”The color of money”

"Blåsningen" (1973)

"Blåsningen" är snygg, smart och har grymma skådisar. En perfekt blandning i en bedrägerifilm. Robert Redford och Paul Newman spelar två bedragare i depressionens Chicago som ska hämnas sin väns död. Genrens mästerverk som belönades med sju Oscars.

"The talented Mr. Ripley" (1999) Matt Damon bluffar sig in i en grupp rika amerikaner och engelsmän i 1950-talets Italien. Han får smak för livsstilen och tar till drastiska handlingar för att få bli en del av det fina livet. Psykologiskt identitetsbedrägeri på hög nivå. "Nine queens" (2000) Bedrägeriet rör visserligen något så trist som ett frimärke. Men med en handling full av humor, oväntade vändningar och gastkramande spänning är den här argentinska klassikern en given favorit för alla som gillar bedrägerifilmer.

"Catch me if you can" (2002) Den, otroligt nog, sanna historien om bedragaren Frank Abagnale som låtsades vara pilot, läkare och advokat. Leonardo DiCaprio spelar bedragaren jagad av Tom Hanks som FBI-agent. En film full av våghalsiga och smarta bluffar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro