ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO COV Rekordår för systemet

Stockholm Ola Jacobsen · 12 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Årets sommar är inte bara rekordvarm. Svenskarna har handlat rekordmycket vin och öl på Systembolaget också. – Öl- och vinförsäljningen kommer att slå rekord i år, förutsatt att försäljningsuttvecklingen håller i sig resten av året. Då kommer Systembolaget att sälja mer alkoholhaltiga drycker än någonsin tidigare, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Från januari till och med juli köpte vi över 86 miljoner liter vin, 115 miljoner liter öl och 11 miljoner liter sprit. I Skåne ökade vinförsäljningen med 19 procent i juli. – Gränshandeln med alkohol miskar, det är för dyrt att åka till Danmark och Tyskland. Vi jobbar inte för att öka försäljningen, men många som har köpt saker som de inte är nöjda med i Tyskland kommer tillbaka till oss, säger Jenny Steinert, butikschef på Systembolaget i Malmö. I Stockholm har vinförsäljningen bara ökat med 3,2 procent under juli, vilket är lägst i landet. Örjan Noreheim är butikschef i Stockholm. – Stockholmare åker härifrån på semester. Innerstaden avfolkas under sommaren. De åker till Gotland och Västkusten. Hit får vi turister i stället, och de handlar inte så mycket på Systembolaget. Försäljningen av öl ökar mest i Örebro län, Kenneth Lindström är områdeschef. – Vi sjönk för några år sedan, nu kommer folk tillbaka till Systembolgaet. Jag tror att dyr bensin gör att man inte åker till Tyskland. Den varma sommaren och all idrott har också bidragit till ökningen. Spritförsäljningen i Sverige ökar bara marginellt, med 0,5 procent hittills i år. Men i Norrlands län har man i juli sålt sprit för 7,3 procent mer än under juli 2005. – I fjol hade vi ett kraftigt tapp mot Finland när de sänkte spritskatten. Men det var nog nyhetens behag, nu orkar man kanske inte åka dit längre. Därför ökar vår försäljning nu. • Så kunderna dricker inte mer sprit? – Nej, det är nog samma. • Och norrlänningarna bränner inte mindre hemma? – Haha. Nej, det tror jag inte. Ola Jacobsen [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro