ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO De fixade bostad

Stockholm Katarina Matsson · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra månader efter att han ställt sig i Stockhomls stads bostadskö hade Gustav Elmvik fått ett förstahandskontrakt. Ursprungligen från Trollhättan pluggade han till ingenjör i hemstaden och sökte sedan jobb i hela Sverige. – Jag fick besked om jobbet tio dagar innan jag skulle börja. Då fick man lite panik, säger han. Efter att ha fått ett andrahandskontrakt genom blocket.se började ett intensivt sökande efter något mer stabilt. – Jag satte mig ner ett par dagar i veckan och tittade igenom vad som fanns på bostadsförmedlingen. Jag blev ganska förvånad när jag fick den här, jag trodde att det skulle ta flera år, säger han. Huset är nybyggt och hyran på 5 500 kronor i månaden för de 44 kvadraten väl dyr, men det är ändå mindre än vad han betalade i andra hand. – Jag ville inte flytta runt, det tar ju ganska mycket, säger han. Men utan jobbet skulle han stå utan förstahandskontrakt. – Det var mer eller mindre ett krav från Svenska bostäder att jag hade fast jobb, säger han.

FAKTA: * Under 2005 förmedlades 8 377 lägenheter – 2 253 lägenheter mer än 2004 – genom Stockholms stads bostadsförmedling. * Även kötiderna blev kortare. Ca 1250 bostadsköande som fick lägenhet 2005 hade en kötid på kortare än ett år eller fick lägenhet via Bostadssnabben, dvs utan kötid.

Ett jobberbjudande fick Anton Pantze att flytta från Umeå till Stockholm i april. Första bostaden var en lägenhet i tredje hand i Solna. – Jag var beredd på att få flytta varje halvår, man har hört att det ska vara så svårt med bostad, säger han. Genom en kompis hörde han talas om Peter Mandel som äger ett mindre antal fastigheter i Gubbängen och Hägersten. – Jag hörde av mig till honom i början av april och berättade om min situation. Sedan hörde han av sig i början av maj, jag fick en lägenhet och kunde flytta in den 15 juni, säger han. Nu bor han och flickvännen Emma Thörn i tvåan i Gubbängen. För sina 54 kvadrat betalar de 5 400 kronor i månaden. Efter att ha flyttat nio gånger de senaste tre åren tycker Anton att det är jätteskönt att äntligen ha ett förstahandskontrakt. – Då kan man ju bekymra sig om andra saker. Man behöver inte känna den där stressen, säger han. Peter Mandel äger 60 lägenheter och förmedlar omkring 10 stycken per år. Han tycker att det är trevligt när människor tar egna initiativ. – De där privata initiativen har en god chans. Så många bekantas bekanta har jag inte, säger han.

CITAT: – En vanlig reaktion bland de jag träffar är ”hur många tusen betalade du för det”, säger Anton Pantze, som fick ett förstahandskontrakt genom en privat fastighetsägare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro