ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Elever på Fittjaskolan pratade våld, mord och grupptryck

Stockholm petter sundsten · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mordet på Fittjaskolan har chockat både elever och lärare. I går hade skolan en temadag om varför tragedin kunde inträffa. –Man vill visa upp sig för polarna. Alla blir påverkade av grupptrycket, säger Ashur Envia, 15, elev på Fittjaskolan. Den åtalade 16-åringen är elev på Fittjaskolan. Då mordet skedde i september kunde eleverna inte förstå att pojken, som nu åtalats för mordet, var deras egen klasskamrat. –När vi fick reda på att han var misstänkt blev jag chockad, säger Sara Jabou, 15. –Det var svårt att förstå att var en klasskamrat. En som vi umgicks med varje dag, säger Pamela Touma, 15. I onsdags inleddes rättegången mot de fyra pojkarna. Rektorn och personalen kände ett starkt behov av att samla eleverna och prata om våldets mekanismer och vad som gick så fruktansvärt fel. Under fredagen arbetade några klasser med rollspel. Andra har bara pratat. Alla elever fick läsa Metros stora artikel från i onsdags om varför en snäll och skötsam 16-åring kan stå åtalad för mord. Ingen av eleverna som Metro träffade tror att den åtalade 16-åringen skulle begått mordet om han var ensam. –Man vill visa för polarna att ”jag vågar också”. Är grupptrycket för starkt kan man göra nästan vad som helst, Sara Jabou. –De närmaste vännerna kan vara de farligaste vännerna, säger Ashur Envia. För eleverna på Fittjaskolan är nu en mordåtalad pojke inte bara något de läst om i tidningen, utan en av deras vänner. –Om det hade varit någon annan så hade vi tänkt ”rätt åt honom”, men nu känner vi honom. Sen tänker vi på den stackars mannen och hans familj, säger Sara Jabou. Under dagen utgick eleverna från ”människovärde, kamratrelationer, grupptryck och sorg”. Rektor Eric Rudholm har arbetat med hela hösten med att få både elever och lärare att prata om händelsen. –Om man vågar ta i saker som är svårt tror jag att det kan bli något bra av det i slutändan.

Fakta/Några av Fittjaskolans åtgärder efter mordet - Skolan har nio handledare i ämnet ”Livskunskap”. Schemaläggs från och med hösten 2007. - Föreningen Lugna gatan har fått egen lokal i skolan. - Skolan har bio för ungdomar på lördagskvällar. - Tolv handledare i antimobbningsarbete har utbildats. - De har föreslagit att skolans ungdomsgård ska ha öppet alla kvällar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm petter sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro