ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO En tidig vår väntar stora delar av Sverige

Stockholm Emmy Lundström · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Våren är på väg. I södra Sverige kan man njuta av våren redan nu och för resten av landet behöver det inte dröja länge till. – Det verkar bli en tidig vår på många håll. Det brukar inte normalt vara vår vid den här tiden så man behöver inte vara otålig, säger Eva Brokhöj, meterolog på SMHI. Enligt den meterologiska definitionen är det vår när temperaturen har legat över nollan sju dygn i sträck. Men det finns även andra, mindre vetenskapliga, metoder att förutsäga våren. Enligt Bondepraktikan innebär en torr mars-månad en vacker vår. Och åskar det kan man vänta sig snö i maj. Även dagens datum, 9mars, är av betydelse: Dagens väder kommer nämligen fortgå i fyrtio dagar. I norra Sverige är det fortfarande minusgrader och det kan dröja ända till maj innan våren visar sig. I mellansverige har det däremot varit vårväder en längre tid. –Natten mot fredagen finns det risk för minusgrader på många håll och då bryts sjudagarsgränsen, så det är svårt att säga definitivt när våren kommer, säger Eva Brokhöj. EMMY LUNDSTRÖM

Faktaruta: Våren Det är vår när dygnsmedeltemperaturen är över noll plusgrader sju dygn i följd. I Kiruna brukar våren normalt anlända 1 maj, i Stockholm 16 mars och i Malmö 22 februari. I år kom våren till södra Sverige 25-26 februari. (Källa: SMHI)

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Emmy Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro