ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Färdigmatsimperiet

Stockholm Katarina Matsson · 9 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För tre år sedan började företaget Bosphorus sälja färdiglagad, medelhavsinspirerad mat. Nu expanderar de och siktar mot nya marknader, nya produker och utlandet. - Vi insåg att intresset för färdiglagad mat ökar i Sverige, men att alternativen var väldigt lika. Vi har själva erfarenhet från Medelhavsmaten, säger Serdar Öztenar, som tillsammans med sin fru Pelin äger företaget. Paret kom till Sverige från Turkiet 1980. År 2000 började de med catering i liten skala. Tre år senare öppnade de ett matkafé i Kristineberg, en matbutik i Hötorgshallen och började sälja färdiglagade matlådor via de stora livsmedelskedjorna. Sedan första året har omsättningen ökat från 300 000 kronor till 20 miljoner och i slutet av augusti invigs deras nya produktionsanläggning i Botkyrka. - Det kommer att lyfta hela det här området. Vi skapar nya arbetstillfällen, säger Sedar Öztenar. I första hand blir det tio nya arbetstillfällen, men beroende på hur snabbt produktionen kommer i gång räknar ägarna med att det kan bli upp till 20 stycken. Den nya anläggningen är toppmodern och helt anpassad efter EU:s tuffa hygienkrav enligt HACCP-programmet. - Målsättningen är att vi ska producera många, men bra kvalitetsvaror, säger Serdar Öztenar. Bosphorus matlådor säljs redan hos ett 150-tal återförsäljare, men företaget siktar på att slå sig in på nya områden, både geografiskt och produktmässigt. - Vi kommer att gå över Sveriges gränser. För att vara både optimistisk och realistisk tror jag att det kan hända nästa höst, säger Serdar Öztenar.

Bildtext: Maten härstammar från östra Medelhavet. Att den är nyttig och har ett lågt glykemiskt index tror Serdar Öztenar är en av orsakerna till dess popularitet.

Den nya anläggningen är uppdelad i tre olika hygienzoner och helt anpassad efter EU:s tuffa hygienkrav. I veckan räknar ägarna med att få i gång produktionen i den 2 500 kvadratmeter stora fabriken.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro