ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO FIN Det blir svårare att skydda sig mot datorangrepp

Stockholm Emmy Lundström · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det blir svårare att skydda sig mot datorvirus och andra säkerhetshot. Och även vana PC-användare får se upp- metoderna blir smartare och mer sofistikerade. – Nu är man inte ute efter att förstöra datorer, utan man vill stjäla pengar och information. Det har blivit mer proffessionellt, säger Ulf Södergren, säkerhetsexpert på mjukvaruföretaget CA. Det är alltså inte 15-åriga hackers som ställer till störst bekymmer längre. Trenden är istället att proffessionella hackers installerar program på din dator som gör att de kan kontrollera den, utan att du märker av det, för att sedan begå brott. Och metoderna för att göra det blir allt smartare. – Kombinerade hot är det nya. Nu utnyttjar man tekniker som har funnits ett tag och kombinerar dem, säger Ulf Södergren. Det kan röra sig om till exempel virus, spionprogram och så kallade trojaner, program som utger sig för att vara till nytta men har funktioner som gör att någon annan kan kontrollera datorn. Att värja sig mot detta blir allt svårare men enligt Ulf Södergren finns det ändå en del saker man som privatperson kan göra. – Det lättaste sättet att skydda sig på är att göra sina bankärenden och dylikt på en gammal dator, om det är möjligt, istället för att använda samma dator som barnen surfar på, säger han. EMMY LUNDSTRÖM

Faktaruta: De största säkerhetshoten för PC-användare – Kombinerade hot. – Sätten att få innehavare av bankonton att lämna ifrån sig känslig information blir smartare. – Mängden skräppost och falska anti-spionprogram ökar. – Riktade attacker för industrispionage ökar. – Det sker en ökning av så kallade rootkits, ett verktyg som gör det möjligt att manipulera informationen på en dator för att dölja olagliga aktiviteter. – Fler utnyttjar sårbarheten i webbläsaren och nya mjukvaruprogram för att genomföra attacker. –Sökmotorer används för att genomföra bedrägerier inom annonsnätverk.

(Källa: CA)

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Emmy Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro