ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO FIN Din mobiltelefon berättar vem du är

Stockholm Emmy Lundström · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mobiltelefoner i glada färger blir allt populärare. Och din färg kan säga mycket om vem du är. Enligt The Phone House är rosa den populäraste färgen just nu. – Jag skulle gissa att det är tonårstjejer som köper dem. De är en av de största konsumenterna av mobiltelefoner och i vår kultur har rosa blivit en flickfärg. I Indien är det istället en maskulin färg, säger psykologen och färgexperten Karl Ryberg. Här väljer män föga förvånande svart istället. Även röda och guldfärgade mobiltelefoner säljer bra. Att olika färger symboliserar olika saker utnyttjas flitigt inom bland annat mode och design. Och mobiltelefoner har mer och mer blivit en modeaccessoar. – Det är som det gamla talesättet ”att bekänna färg”. Färg handlar om att visa upp sig, man sänder ut sociala signaler, säger Karl Ryberg. Frågan är då om mobilerna i färg visar vem man är eller hur man vill framstå. För Karl Ryberg behöver det ena inte utesluta det andra. – Det hänger ihop. Man kan ju säga: Vem är du som vill signalera detta? Man kan både kommunicera och identifiera sig med en färg. EMMY LUNDSTRÖM

Faktaruta: Det här säger färgen på din mobiltelefon om dig:

Rosa: Du är förmodligen är ung tjej. Rosa betyder kött och symboliserar människohud. Guld och silver: Betecknar status och makt. Du vill visa att det är en dyr modell. Svart: Du är med största sannolikhet en man. Svart är lika med macho och signalerar våld. Du vill visa att du är tuff och farlig. Röd: Du vill synas. Rött signalerar också action, du vill att saker och ting ska gå snabbt. Vit: En klinisk färg som symboliserar renhet och hygien. Kanske håller du på med forskning eller medicin. Det signalerar också oskuld.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Emmy Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro