ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Inga kvinnor i piketstyrkan

Stockholm Katarina Matsson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns inte en enda kvinnlig polis i någon av landets tre piketstyrkor. Det vill polisen ändra på. Stockholmspolisen har precis dragit igång ett projekt som går ut på att locka kvinnliga poliser till piketstyrkan. -Vi har precis haft en annons där vi rektyterat piketpoliser, men eftersom ingen kvinna sökte har vi förlängt ansökningstiden med fjorton dagar, säger chefen för Stockholmspiketen Christer Birgersson, som menar att det är viktigt att tvätta bort myten om att piketen bara består av stora starka karlar. Senast en kvinna ingick i piketstyrkan i Stockholm var i början av 90-talet. Inte heller piketen i Skåne, Västra Götaland eller Nationella insatsstyrkan har kvinnliga poliser. Drar sig kvinnor för att söka piketen, som av många säkert kan uppfattas som väldigt macho, för att de inte tror att de är lika starka som sina manliga kollegor? -Det kan absolut vara så att tjejerna har den farhågan men det är inte den fysiska statusen som är avgörande, utan den psykiska mognaden, om man passar i piketen, säger Christer Birgersson. Även poliserna i E-turspiketen Stockholm tror att de tuffa antagningsproven kan avskräcka, men också det faktum att piketen är så mansdominerad. – Det kan vara så att det är en avskräckande miljö att stånga sig in i, säger en av poliserna. Av Katarina Arnstad Katarina Mattsson

Bildtext: E-turspiketen Stockholm består bara av män – liksom alla andra piketstyrkor i landet – bara av män, men de välkomnar tjejer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro