ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO: Ingen höjning av SL-taxorna

Stockholm Erik Laquist · 19 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vänstermajoriteten stoppade igår förslaget om chockhöjda priser i kollektivtrafiken. Det blir varken några höjda taxor eller någon återgång till zonsystemet. Inte än i alla fall. Något beslut om kontanthanteringen på bussarna togs inte heller på SL:s styrelsemöte. – Socialdemokraterna har frångått alla demokratiska principer genom att obstruera på det här viset, säger Charlotte Broberg, moderat gruppledare i SL:s styrelse. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet förlorade landstingsvalet och hamnar därmed i minoritet i SL:s styrelse, men inte förrän vid årsskiftet. De kan alltså fortfarande rösta ner den tillträdande borgerliga majoritetens förslag. Det är dock praxis att låta den tillträdande majoriteten få igenom sina beslut. – Men den nya majoriteten ska inte begära av den gamla att bidra till att besluta om tunga principiella frågor. Och det här är en sådan fråga, säger det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Lars Dahlberg. Den borgerliga majoriteten kommer nu att kalla till ett extra styrelsemöte för att rösta igenom förändringarna. När de nya taxorna och zonerna kan komma att införas är inte klart. Enligt de förslag som låg på bordet skulle de ha införts den 1 april 2007.

Fakta: Zonsystemet Den borgerliga majoriteten vill överge enhetstaxan och återgå till ett zonsystem med tre zoner. Förslaget innebär att de långa resorna blir mångdubbelt dyrare.

Fakta: Taxorna Enligt båda de förslag som den borgerliga majoriteten framfört höjs taxorna för enkelresor. Även kostnaden för periodkortet höjs, från 600 till 620 kronor.

Fakta: Kontanthantering Den borgerliga marjoriteten vill höja priset för biljetter som köps på bussarna med minst det dubbla. Regeringen tar på torsdag ställning till Arbetsmiljöverkets krav på att upphöra med kontanthantering på bussarna vid årsskiftet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Erik Laquist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro