ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO INR, Doktor Dahlqvist (sid6)

Stockholm Patrik Wirén · 10 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

0Namn: Annika Dahlqvist. Ålder: 58 år. Familj: Man och två döttrar. Bor: I Njurunda, söder om Sundsvall. Yrke: Läkare, specialist i allmänmedicin. Aktuell: Med boken ”Doktor Dahlqvists blogg” (Optimal).

Hösten 2005 startade läkaren Annika Dahlqvist sin populära hälsoblogg på Passagen. Anledningen var att hon ville informera om den lågkolhydratkost som hon själv lever efter. Men alla blev inte lika glada över att hon spred en lära som var motsatsen till livsmedelsverkets kostråd, som säger att vi ska äta mycket kolhydrater och fettsnålt. I november tvingades hon lämna sitt arbete på vårdcentralen i Njurunda. Nu släpps delar av hennes blogg i boken ”Doktor Dahlqvists blogg”. - Jag fick tips om den här kosten och märkte att jag gick ned i vikt och blev frisk! Jag hade fibromyalgi och ledinflammationer och blev plötsligt bra. Det var helt mirakulöst. Därför tyckte jag det var viktigt att gå ut med det här.

Vilket ledde till att du förlorade ditt jobb? - Njurunda Vårdcentral sa att jag var förbjuden att nämna ordet lågkolhydrat inom vårdcentralens väggar och det kunde jag inte gå med på. Jag sa upp mig samma dag som jag fick en skriftlig varning. Det är etablissemanget, som består av världens kostprofessorer och dietister, som styr kostråden som ska ges. Deras forskning är sponsrad av framför allt livsmedelsindustrin. Kolhydrat- och margarinindustrin är de mest vinstrika, så det är också kolhydrater och margarin som är mest rekommenderat av etablissemanget.

Finns det andra läkare som har samma övertygelse som du? - Ja, men de vågar inte säga det. De är rädda att liksom jag bli utfrysta och förlora sitt arbete.

Varför vågar du gå mot etablissemanget? - För att jag har upptäckt hur fantastiskt det är att äta så här. Jag har haft kontakt med många personer som har upplevt samma sak. Så jag känner ju att det här är min insats i livet, att sprida den här kostläran.

Stämmer det att nästan femtio procent av svenskarna är överviktiga? - Ja. Och det blir bara värre och går ned i åldrarna. Ju mindre fett man äter desto hungrigare blir man och då är det kolhydrater man äter. Och ju mer kolhydrater man äter desto hungrigare blir man, för det höjer blodsockret och blodinsulinet. Det var det där suget jag hade problem med när jag var överviktig. Jag kände mig aldrig mätt och nöjd.

Men fett har man ju fått lära sig tidigt att det är farligt för hälsan. - Jag upptäckte att det aldrig har bevisats. Det är bara någonting de började tro på femtiotalet.

GI, Atkins, Viktväktarna… Det finns många idéer om hur man ska gå ned i vikt. - Så länge man är fettskrämd kan man aldrig komma rätt. Med GI-metoden har man åtminstone blivit medveten om kolhydraternas effekt på blodsocker, insulin och viktökning.

I dag säljs det godis i varje hörn, är inte det en stor anledning till viktökningen? - Jo, men varför finns det så mycket godis och läsk? För att folk är hungriga. Förr gick man alltid och kollade efter godis och kex, ”vad ska vi ha för gott efter maten?” Nu tänker jag inte tanken ens.

Vad skulle du rekommendera att jag äter till middag i kväll? - Kött eller fisk. Jag äter helt vanlig mat och har rikligt med grädde och smör i maten. Framför allt låter jag bli att äta potatis, ris och pasta.

Har du någonsin ångrat att du kritiserat myndigheternas riktlinjer? - Nej, men jag blir ledsen när jag tänker på mitt jobb som jag har förlorat. Nu jobbar jag extra jourer på akuten för att försörja mig, vilket också är kul. Och jag är frisk och smal. Jag har det liv jag valt och har ingenting att ångra.

Tror du att du kommer få ett större gensvar för dina idéer, även från myndighetshåll, i framtiden? - Jag har ingen aning. Men för varje människa jag kan övertyga om att ändra sin kost, särskilt de sjuka, har jag räddat människoliv. Det får räcka för mig så länge. Jag kan ha räddat tusentals människor till livet på det här sättet. Patrik Wirén

Här finns Doktor Dahlqvist: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika

Doktor Dahlqvists kostråd:

Ät gärna mjölkprodukter, kött, fisk, korv, köttbullar, såser utan kolhydrater, grönsaker, linfrön, oliver, matoljor, ägg.

Avstå från potatis, chips, pommes frites, ris, majs, cornflakes, pasta, bröd, kex, gröt, pannkaka, blodpudding, godis, kaffebröd.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro