ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO INR Mat 6/10

Stockholm Hanna Göransson · 5 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är långkok hett i köket. Tommy Myllymäki, kökschef på Pontus by the Sea välkomnar trenden. - Vår matlagningskultur är uppbyggd på långkok, säger han. Dessutom blir det väldigt mycket svinn om man bara använder filéerna. Så, har du ett halvt dygn till övers, testa det nya långsamma köket.

Använd dötiden till att ge dig ut på äppeljakt. Bäst smakar dem som är plockade direkt från trädgården. Låt äpplena få en gyllenbrun färg när du steker dem, då behöver du inte tillsätta något socker utan kan utnyttja fruktens eget fruktsocker.

Använd samma kastrull när du tillagar tillbehören. Dels sätter de smak på varandra och dels sparar du disk.

Hanna Göransson [email protected] Foto: Lotta Imberg

Smak: Sötsyrligt

* Receptet: Krispigt sidfläsk med äpple palsternacka och gnocchi Sidfläsket 800g färskt sidfläsk 4 kvistar timjan 2 vitlöksklyftor 3 msk salt 1 msk socker

Massera in kryddor, vitlök och örter på sidfläsket. Låt stå och rimma i kylen i 12 timmar. Lägg fläsket i en form och täck med vatten. Lägg på ett lock och stoppa in i ugnen, 150 grader i 5-6 timmar eller tills fläsket faller sönder. Ta upp fläsket med en hålslev och låt svalna under lätt press. När fläsket svalnat skär upp det fyra bitar och stek på svålsidan i en medelvarm panna tills svålen är krispig. Vänd och stek någon minut till så att köttet är helt genomvarmt.

Äpple palsternacka och gnocchi 2 palsternackor i stavar 2 röda äpplen urkärnade i klyftor 200g potatisgnocchi (nerkylda och kokta enligt anvisningar på förpackning) 2 dl babyspenat balsamvinäger olivolja salt och peppar

Börja med att steka palsternackan gyllene i olivolja, tillsätt äpplet i samma panna/kastrull. Lägg i gnocchin och låt allt bli genomvarmt, avsluta med spenaten. Smaka av med salt och peppar samt en god balsamicovinaigrette.

Toppbox: En balsamicovinaigrette blandar du enkelt till själv. Använd 1 del balsamvinäger och 3 delar olivolja. Om du vill ha ett magrare alternativ, byt ut 1 del olja mot vatten. Häll ut vinaigretten i botten på tallriken innan servering. Den bryter bra av mot den stekta köttbiten.

Vintips: Svenska höst bjuder på härliga rotfrukter och frukter med stor smakintensitet. Det kräver dryck med dito. Från Argentina och Luján de Cuyo i Mendoza kommer kraftfullt fruktiga och kryddiga Chakana Reserve Malbec 2004. Generöst rött vin i ungdomlig stil med mogna mörka bär, muskot, kanel, kaffe och inslag av fat i såväl doft som smak. Varunummer 6707, kostar 93 kr.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro