ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO INR Mat 8/9

Stockholm Hanna Göransson · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hej redigerare. Nu ska det tydligen återigen stå att Pontus står för recepten på matsidan. Kanske ska man lägga min byline innan receptet? Vintipsen kommer på frilansmejlen. Urban har plåtat. /Hanna

Ingressen: Sönderslaget krabbkött blandat med majonnäs. Kan det verkligen vara något att imponera på sina middagsgäster med? Ja, om man rullar in den i rå gulfenad tonfisk och serverar med avokadocreme och smaksatt soya.

För att få färg och smak, dekorera med riven pepparrot samt tunt hyvlad rädisa. Rädisan ersätter här rättikan som är vanlig i matlagningen i Asien, och pepparrot används istället för wasabi.

Soyan är smaksatt med lime, ingefära och honung för att ge mer sötma. På så sätt behöver man inte flera tillbehör utan samlar alla smakerna i soyan.

Hanna Göransson [email protected]

Smakdefinition: Kryddig

Toppboxar: Tonfisk. Tänk på att använda gulfenad tonfisk. Den blåfenade är utrotningshotad och med på Världsnaturfondens lista.

Rillette betyder slarvsylta och var ett sätt att ta till vara på rester från gås och anka förr i tiden. Köttet som var kvar vid benen kokades mört och blandades med fett från gåsen eller ankan. Blandningen användes som smörgåspålägg.

Vintips:

Receptet: Tonfisksashimi med krabbrillette, avokado och söt soya

Tonfisk med krabbrillette 12 skivor gulfenad tonfisk cirka 3 mm tjocka 120 g plockat krabbkött 2 msk majonnäs ½ citron saften och skalet av salt och peppar

Rör ihop krabbköttet med majonnäs och citron till en slät röra. Smaka av med salt och peppar. Lägg en klick krabbrillette på varje skiva tonfisk och rulla ihop. Förvara i kylen fram till servering.

Avocadocreme 2 st avokado 2 msk citronsaft 2 msk olivolja salt och peppar

Gröp ur avokadon och blanda den i matberedare tillsammans med olivolja och citronsaft till en slät puré. Smaka av med salt och lite peppar. Förvara i en lufttät spritspåse fram till servering.

Söt soya 1 dl soya kikkoman 1 msk honung 1 tsk röd chili finhackad 1 st citrongräs krossad och finhackad 1 apelsin saft och skal av 1 lime saft och skal av 1 liten klyfta vitlök finhackad 1 tsk ingefära riven maizena redning

Koka upp alla ingredienser förutom maizenan, dra av värmen och låt stå och dra cirka 15 minuter under lock. Koka upp igen och red av med maizena tills soyan tjocknar. Sila av alla kryddor och förvara kallt.

Till servering Tunt hyvlad rädisa Riven pepparrot

Låt rädisan ligga en stund i iskallt vatten för att bli krispig.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro