ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO INR/ sid 3 Tjutande väskor + fakta

Stockholm Ola Jacobsen · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Är du rädd för väskryckare? Metro försökte stjäla väskan som är designad för att att att inte kunna stjälas. Den tjöt, även om det lät lite klent i början.

Det är ganska mycket folk runt oss när jag försöker rycka väskan första gången. Charlotte Hermine Klemming håller hårt och väskan börjar tjuta. Det låter som ett överfallslarm, men ganska tyst. Vi provar igen. Andra gången låter det betydligt mer, nu har det inbyggda larmet vaknat till. Folk som går förbi på Drottninggatan håller för öronen och tittar förfärat på oss. Charlotte Hermine Klemming har designat en väska som inte ska gå att stjäla. Om man försöker rycka den tjuter det från det inbyggda larmet. Om man försöker öppna den för att stänga av det stoppas man av ett kodlås. Skära sig igenom kalvskinnet med kniv går inte heller, det är förstärkt med plast som inte går att skära sönder. – Tanken är att tjuven inte ska ska få med sig väskan, säger Charlotte Hermine Klemming. Själv har hon aldrig blivit väskryckt, men hon är på sin vakt. I fem år har hon arbetet med prototyper, patentansökningar och med att hitta rätt tillverkare. Nu är den klar. Vilka ska köpa din väska? – Kvinnor, jag tänkt alla mellan 18–80 år. Det är de som är aktiva i väskvärlden. Det är där därför det är olika storlekar och modeller. Sen ska vi även utveckla väskor för män också. Göran Bolinder, är chef för tunnelbanepolisen. Tror du att det funkar? – Effekten kan möjligen bli att tjuven släpper väskan och springer. Den som rycker väskan kan ju ha svårt att veta att det är en väska med larm. Vill man att avhålla från stöld måste man skriva "LARM" på väskan också, säger han. Ola Jacobsen [email protected]

FAKTA: Så funkar larmväskan • Väskan är förstärkt mot skärning. • Axelremmen är förstärkt med en wire som inte går att skära av. • Wiren är kopplad till ett larm. • Väskan har kodlås. • Man kan koppla in en lös wire som man kan starta larmet med. • Väskan väger inte mer än en vanlig väska.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro