ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO INR Skolstart texter

Stockholm Jessica Carleson · 15 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Danmark kom sent i går kväll... Bilderna i Dagens bilder

Isabella learns about freedom and democracy FACTS All parents are obligated to provide at least nine years of tuition for their children. Almost everyone does so by enlisting the children at the local public school, where education is free. Normally the children begin in at voluntary preschool class the years they turn six. Beginning in august and ending in June the school year consist of 200 days of tuition. The number of lessons per day increase as the children gets older, and so does the number of subjects. The law states that during the compulsory nine-year programme every student must receive a certain number of lessons in a total of 12 subjects. These include math, religion, chemistry, social studies, craftsmanship, English and at least one other foreign language. The aim of the tuition is to develop imagination, realization, enterprise and the ability to function in a society based on freedom, equality and democracy. Other Things: Nine out of ten continues to college or learns a craft after the nine years. Isabella Taabbel »I look forward to doing homework and playing with my friends.«

Koreas grundskola av Metro Seoul, Ju Sun Kim I Korea startar skolåret i mars. Det är upp till varje skolas rektor att besluta om man vill ha skoluniform. Det är nästan bara privatskolor som har skoluniformer. Den första skoldagen är oftast den 2 mars, den 1 mars är helgdag i Sydkorea. De nya eleverna visas till sina klassrum och får scheman före välkomstceremonin. Rekorn välkomnar de nya eleverna till skolan deras första dag. Mammorna gör oftast barnen sällskap till ceremonin. Nuförtiden är barn mycket självständiga vid en ung ålder och det är ovanligt att se föräldrar följa sina barn till skolan efter den första skoldagen.

Yoon-Ji Lee (7) började Seochogu Jamwon Elementary School i mars detta år. Enligt Yoon-Ji är, “det bästa med att börja skolan att få många nya vänner.” Yoon-Ji som nu har gått i skolan nästan sex månader säger att utflykten till Hantaeks Botaniska trädgård varit bäst hittills. Hon gillade också trafikskyltsförhören och att leka på studsmattan och andra roliga lekar på lekparken. foto: Yoon-Ji (right), på hennes första skoldag, den 2 mars 2006.

Namn: Yoon-Ji Skolal: Jamwon Elementary School 1st grade/Class 3 Född: 1999/10/12 – Det bästa med att gå i skolan är att träffa många nya vänner. – Jag gillar min lärare som är snäll, rolig och en jättebra lärare. Jag tyckte särskilt om utflykten till Hantaeks botaniska trädgård, att lära mig trafikskyltar, lägga pussel och leka på studsmattan i lekparken.

Hong Kong Hongkong har en nioårig, kostnadsfri och obligatorisk skola. Barnen börjar den sexåriga grundskolan vid sex års ålder och går ett treårigt högstadium. Skolåret startar i början av september, vanligen den första måndagen i månaden, och slutar i mitten av juli. Skolveckan är fem dagar lång och förutom sommarlovet är jullovet och påsklovet de längsta ledigheterna.

Alla grundskolelever måste ha skoluniform. Den första skoldagen följer föräldrarna vanligen sina barn till skolan. Vanliga skoldagar tar barnen oftast skolbussen.

Man-ching Lee och hennes mamma vilar i en park i närheten av hennes skola. – Jag är lite rädd för jag vet inte hur skolan kommer att vara. Så jag ser fram emot att få många vänner i min klass så att vi kan hjälpa varandra, säger Man-ching.

Finland Finska barn börjar skolan vid sju års ålder. Precis som i Sverige kan barnen gå en förskoleklass året innan för att vänja sig vid livet i skolan. I år startar höstterminen den 14–15 augusti i södra Finland, startdatumet varierar över hela landet. Under hösten har alla skolor ett lov, en vecka eller ett par dagar långt beroende på när terminen startat. Jullovet varar från den 22 december till den 1 januari. Vårlovet är en vecka. Undervisningen erbjuds på både finska och svenska eftersom Finland är ett tvåspråkigt land. Det finns inga skoluniformer så inköp av kläder före skolstarten är alltid en stor affär. Föräldrarna följer sina barn till skolan de första skoldagarna och bildförare uppmanas att vara extra uppmärksamma och försiktiga runt skolstarten.

I år börjar 58 000 finska barn första klass. Det är 500 fler än förra året.

Fanny Friman i Helsingfors börjar skolan i år: – I skolan vill jag lära mig att läsa. Jag gillar också att träffa mina vänner. På skolgymnastiken skull jag vilja dansa.

FOTOBYLINE: DENIS HEIMONEN

Polen Polska barn börjar grundskolan året de fyller sex. Det erbjuds en ettårig förskola i kommunerna, men den är inte obligatorisk. Den sexåriga grundskolan är dock obligatorisk, liksom det treåriga gymnasiet. De flesta eleverna fortsätter till en treårig frivillig gymnasieskola.

Skolåret börjar den första måndagen i september. Skolåret sträcker sig till den första fredagen efter den 18 juni. Jullovet varar mellan den 23 december och den 2 januari, vinterlovet är två veckor i februari, påsklovet fem dagar med början på skärtorsdagen och majlovet fyra dagar i början av maj. Skolveckan är fem dagar.

Den första skoldagen är en stor dag för alla barn. Föräldrarna följer oftast med sina förstagluttare.

För tillfället är skoluniformer varken obligatoriska eller särskilt vanliga. Utbildningsministern Roman Giertych tänker införa obligatoriska skoluniformer men exakt datum för detta är inte satt ännu. Gosia Wieckowska, ska strax börja skolan – Jag längtar så till att skolan börjar. jag kommer att träffa nya vänner att leka med och jag kommer att läsa många nya böcker. Vi kommer att ha lektioner och måla och teckna! Jag kommer lära mig att räkna. Jag är bara rädd för skolluncherna - jag gillar inte rödbetssallad...

Spanien I Spanien börjar barn skolan när de är tre eller fyra, men det är inte obligatoriskt förrän vid sex års ålder. Eftersom förskolan är kostnadsfri och föräldrarna måste arbeta, så får de flesta barnen börja skolan före sex. Läroplanen riktar sig till alla barn mellan sex och sexton. Vissa ämnen är upp till varje region att bestämma om, det finns 17 autonoma regioner i Spanien. I vissa kommuner erbjuds socialt utsatta familjer skolskjuts och bidrag till böcker och lunchmat. Den allmänna skolan har inte skoluniformer, men privata och halvprivata skolor har oftast det. En skolklass är i genomsnitt 25 elever. För att anpassa sig till EU har Spaniens skolår blivit längre. Tidigare började höstterminen den sista veckan i september, nu börjar den första veckan i september. Vårterminen slutar den sista veckan i juni. Men det finns fortfarande många lov, vilket är ett problem för arbetande föräldrar om de inte har råd med barnvakter eller dagis.

Yago Araújo, 4 år – Jag tycker det ska bli roligt att börja skolan och spela fotboll med mina kompisar på skolgården.

Frankrike I Frankrike börjar barnen grundskolan vid fem eller sex års ålder. Den är fem år och sedan följer ett högstadium på fyra år. De flesta elever fortsätter sedan till gymnasiet i tre år och tar studentexamen - den berömda baccalauréat. Skolåret börjar den första veckan i september och slutar runt den 30 juni. Eleverna går i skolan sex dagar i veckan, med en halvdag på onsdagar och en halvdag på lördagar. I en del skolor går eleverna bara fyra dagar i veckan men börjar i stället skolåret tidigare, vanligen den sista veckan i augusti. De flesta skolorna har inte skoluniform, det är bara vissa katolska skolor som kräver det. Föräldrarna följder oftast sina barn till skolan den första skoldagen, åtminstone till mellanstadiet. Théodore, 5 år, kommer börja skolan i september. – Jag är glad för i år kommer jag vara en av de stora. Jag hoppas att min kompis Axel kommer att gå i min klass för förra året skildes vi åt. I år kommer min lärare vara antingen en tjej. Christelle, eller en kille, Antoine. Den första dagen tror jag att vi kommer leka utomhus, träffa vår nya klass och sjunga "ABC". Foto: Claire Cousin / Metro France

Kanada En stor dag för femåringar I Kanada ansvarar provinserna och territorierna för skolan. Därför finns det inget nationellt utbildningsdepartement. Men det finns många likheter mellan de 13 utbildningssystemen som också visar landets historiska, kulturella och geografiska mångfald. I Montréal är grundskolan sex år, plus ett års förskoleprogram. Barnen börjar förskolan vid fem års ålder. Alla skolmyndigheter är skyldiga att erbjuda femåringar en plats i förskolan skolåret börjar i år den den 29 augusti och slutar den 22 juni nästa år. Barnen kommer att gå sammalagt 182 dagar i skolan och ha 18 dagar ledigt. skolveckan är fem dagar och eleverna har två veckors lov vid jul och en veckas lov i början av mars.

En del privatskolor och ett fåtal allmänna skolor kräver skoluniformer. Men det pågår en debatt om hur unga elever klär sig.

Den stora majoriteten i Quebec går i franska skolor. I år kommer eleverna att börja lära sig engelska under förskoleåret.

Marie-Anne Demers, 5 – Jag är jätteglad för att jag ska börja skolan och lära mig att skriva. Jag är säker på att jag kommer att gilla att skriva!

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro