ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Kolumn Christine Ockrent

Stockholm Jessica Carleson · 7 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag var länge irriterad på att det skulle finnas en "internationell dag" för kvinnor. Varför fira dem som utgör mer än halva mänskligheten (och föder resten) på ett sätt som vi skulle minnas en glömd art. Kvinnornas situation består vad den alltid varit - sämre än männens i alla kulturer och på alla kontinenter - jag har kommit till insikt om att den 8 mars är den enda dagen på året som de flesta medier känner att det finns en anledning att tala om dem.

Visste du att mindre än 20 procent av de nyheter som dagligen trycks eller sänds i vår globaliserade värld handlar om kvinnor.

Ett snabbt exempel från de senaste dagarna. I Hyderabad, Pakistan, bad Rasheeda Begum, 16, om polisbeskydd: för 15 år sedan lovade hennes pappa bort henne för giftermål med en släkting för att reglera en pokerskuld. Mannen kräver nu med våld att få inkräva sin vinst och lokala myndigheter tvekar att ingripa mot stammens traditioner. I Sindh, våldtogs en tonårig flicka av sex män som tvingade henne att paradera naken i byn som ett "hedersstraff". I Punjab, sköts en minister i provinsen till döds av en muslimsk präst efterfom hon inte bar slöja. Brott och förtryck mot kvinnor är inte begränsat till den muslimska världen. I Sydafrika hålls ceremonier för äldre män där de kontrollerar om unga flickor är oskulder. Könsstympning - en tradition som förs vidare av kvinnorna själva - drabbar fortfarande miljoner i Afrika och i invandrargrupper på andra ställen i världen. Tänk även på de 80 miljoner eller fler flickor som "saknas" - de som inte tilläts födas i Kina eller Indien på grund av sitt kön. Enligt kinesisk tradiion kan endast pojkar ta hand om sina förfäders själar på ett riktigt sätt och den regimen har varit gällande långt innan "en barns regeln". Det är inte värt att ge ett flickebarn mat eller betla en hemgift för att gifta bort henne och "bevattna grannens fält", säger ett indiskt ordspråk. "Vänta inte på en flicka. Dr Singh kan befria sig från förbannelsen för ett billigt pris !" stod det på en reklamskylt i en indisk by som skröt om sitt låga pris på modern teknologi med vilken man kan ta reda på fostrets kön och välja rätt. Eftersom det inte längre finns några kvinnor att tillgå på hemmaplan ger sig byborna ut och köper en från ett fattigare område. Hon kommer att föras tillbaka för att delas mellan dem, kedjad om det så behövs så att hon inte stjäls av andra män och när hon inte längre är till någon nytta lämnas hon att dö vid sidan av vägen.

Det finns många platser i världen där kvinnors grundläggande rättigheter och levnadsvillkor har förbättrats enormt under det förra årundradet. Låt oss inte glömma de strider som våra mormödrar, farmödrar och mödrar tog, och de upplysta män som har förstått att balans och utveckling i alla sasmhällen är beroende i första hand av kvinnor. I våra egna samhällen, låt oss inte ta utveckling för given heller. Det finns fortfarande utrymme för förbättring och det är upp till oss alla.

Christine Ockrent är redaktör och koordinator till "Kvinnornas svarta bok" som har publicerats i Frankrike, Sverige, Spanien, Portugal, Italien, Tyskland och Polen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro