ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO: Manifestation mot trakasserier på Spånga Gymnasium

Stockholm Kristoffer Rengfors · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är de vuxnas ansvar att stoppa mobbning och trakasserier. Det menar Arne och Lena Falkbäck, som anordnade "Våga va dig själv"-dagen på Spånga Gymnasium i lördags. Deras dotter Linda tog sitt liv i april 2005, efter att hon utsatts för sexuella kränkningar. Trots den oerhörda sorg som föräldrarna och systrarna Sanna och Emelie upplevde insåg de att det sämsta de kunde göra var att tiga om händelsen. – Vi funderade på hur vi kunde göra något för att hjälpa andra som blivit utsatta. Så vi startade stiftelsen "Våga va dig själv", berättar Arne Falkbäck. Trots att de tycker att Gransäterskolan i Bålsta, där Linda gick, till en början försökte lägga locket på menar de att det största ansvaret för att stävja trakasserier ligger hos föräldrarna. – Linda blev kallad hora och toalettmadrass. Den sista dagen i hennes liv sa en kille "jävla luder" till henne. Det är klart att det är föräldrarnas ansvar att inte tillåta att deras barn säger såna saker, säger Arne Falkbäck.

Lördagens "Våga va dig själv"-dag var den andra i ordningen. Bland de inbjudna gästerna fanns bland andra oppositionsborgarrådet Carin Jämtin, författaren Jenny Åkerman, läraren Owe Sandström och Fryshusets teatergrupp. Dessutom kunde besökarna bevittna alla djur som tillhör den så kallade Djurinstitutionen. Carin Jämtin talade vuxenvärldens ansvar att hjälpa barn att hitta sig själva. – När jag ser tidningarnas löpsedlar, nu senast där det stod något om "Let´s dance juryns mobbning", så framstår världen så absurd, sa hon i sitt tal.

Arne och Lena Falkbäck har knutit flera sponsorer till sig och nu satsar de på att göra "Våga va dig själv"-dagen till en årligt återkommande manifestation, precis som deras sommarläger och stipendium. – Det är en viktig sak vi slagits för, att man ska vara stolt över sig själv. Det är inte så lätt idag, när man säljer stringtrosor till barn och dokusåpakulturen förvanskar tjejer, där Olindas läppförstoring är viktigare än vad som händer i världen, säger Arne Falkbäck.

Erik Laquist

//

Fler citat från Jämtin till rutor eller bildtexter:

– Att vara sig själv handlar om tre saker: Att veta vem man är, att våga vara den man är och att stötta andra, så att de vågar vara sig själva.

– Något jag sett genom mina resor som biståndsminister är hur alla unga människor, över hela världen, egentligen önskar sig samma sak: Att hitta sig själv.

– Man måste lära sig att känna i magen: Vad är det jag verkligen vill, och vad är det jag kommer att ångra, och inte ångra.

//

Bilder ska finnas dels från en frilansare som heter Petter och sen verkar det som Erik var ute med en fotograf från metro i Fredags.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro