ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Mobbade pojken

Stockholm Katarina Matsson · 23 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Lion Sahi började i fjärde klass i höstas har tillmälen som ”kamel”, ”Sahara”, ”cp” och ”hora” blivit hans vardag. Likaså knuffar och slag. Hemma höll han länge tyst om det som hände i skolan, men mamma Hamsah blev misstänksam när hon såg hans blåmärken. Lion bröt ihop och berättade om trakasserierna. Fram till påsklovet var han sjukskriven, enligt läkarintyget på grund av ”mobbing och misshandel”. – Jag kan inte gå till skolan. Jag är rädd att de ska göra mer saker, slå mig, sa Lion Sahi till Metro då. Sedan årsskiftet har familjen kämpat för att skolan ska ta problemet på allvar – utan resultat, menar de. Droppen kom för ett par veckor sedan, då en annan pojke slog ut Lions tand på skolgården. Familjen polisanmälde pojken, och efter fortsatta trakasserier ytterligare fyra pojkar, samt skolan och en lärare. Skolan är även anmäld till Skolverket. – Mitt barn har blivit kränkt och skolan har inte gjort något för att stoppa det, säger Lions pappa Leif. Efter påsklovet har Lion kommit tillbaka till skolan, men han har på föräldrarnas initiativ fått börja i en annan klass, där han trivs bättre. Håkan Wiklund är rektor på Alviksskolan där Lion går. Han vill inte kommentera ett enskilt fall, men säger att skolan arbetar ambitiöst mot mobbing – både förebyggande och när något händer – efter det antimobbningsprogram som finns. Just våld och mobbing är de två samhällsfrågor som svenska ungdomar tycker ät viktigast för att Sverige ska bli bättre för unga. Det visar en ny undersökning bland unga i åldern 15 till 18 år, som genomförts i samband med regerings satstning ”Ett Sverige för barn”. Sedan den första april gäller en ny lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling, som ställer högre krav på skolorna att garantera barns och elevers trygghet och att utreda kränkningar.

(ev. sista stycket som faktaruta??)

Fakta: Anmälningarna för kränkande behandling till skolverket ökar: 2002: 201 2003: 252 2004: 295 2005: 380 Hittills i år: 125 Källa: Skolverkets tillsynsenhet

URBAN har plåtat!

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro