ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO NOJ David Lynch

Stockholm Jessica Carleson · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

av Mattia Nicoletti/Metro Italien

David Lynch är i Venedig för att mottaga Guldlejonet för sin samlade karriär. Metro fick en pratstund med den enigmatiske regissören efter visningen av hans senaste film ”Inland Empire”. Filmen lämnade publiken förbluffad, berörd och utan ord att beskriva upplevelsen.

METRO: Betyder det här priset något särskilt för dig? LYNCH: Jag känner mig elektrifierad. Att mottaga Guldlejonet här i Venedig är en ära jag delar med en liten skara storheter inom filmen.

METRO: Det verkar som om du vidgat gränserna ännu en gång med din film ”Inland Empire”… LYNCH: Film har sitt eget språk och det består av bilder, ljud och rörelser inom ett bestämt tidsintervall. Filmer talar till oss på ett sätt som bara ord aldrig kommer att nå. Mina filmer kommer från något slags intuition, från en mirakulös mix av ideer och känslor. Det jag alltid vill uppnå med en film är att ge publiken min vision av dessa intuitioner. Sedan är alla fria att känna vad de vill.

METRO: Hur kom ”Inland Empire” till? LYNCH: Jag tror att filmer redan existerar före du börjar arbeta med dem. De här föddes ur en deja vu upplevelser som jag hade. I en dejavu är uppfattningen om tid väldigt förvirrad, det är som om du kan nå in i framtiden och det är precis det som har hänt mig. Jag har överföra den känslan till film.

METRO: Det är inte direkt en enkel film. Hur skulle du vilja beskriva den i några ord? LYBCH: ”La dolce vita”. Vi lever alla ett ytligt liv och döljer ett ljupare inre liv.

METRO: Du filmade denna film digitalt. Varför valde du att lämna den gamla tekniken? LYNCH: Jag tror att alla älskar att filma med kamera. Men filmrullar kan skadas, bli smutsiga, kameran du måste använda är mycket tunga, man behöver större inspelningsteam, att ändra en enda scen kan ta flera timmar. Det är en mardröm. Dititaltekniken är en dröm. Det är flexibelt, enkelt, jag kan filma vadsomhelst och därhelst jag vill. Jag skule inte kunna återvända till film.

METRO: Vad tycker du om världen i dag? LYNCH: Man brukar säga att ”Världen är som du. Om du är ledsen, orolig, negatic, kommer världen att vara sådan. Allt verkar bättre och enklare för mig när jag ler och är positiv.

METRO: Och vad tycker du om den moderna filmen? LYNCH: Jag kan bara säga att om vi inte undersöker outforskade områden och möjliga abstraktioner kommer de närmaste åren att vara mycket, mycket farliga för filmvärlden.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro