ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO NOJ Harrisson Ford - "Firewall"

Stockholm Jessica Carleson · 20 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

av Neus Durán / Metro Barcelona För flera generationer av filmbesökare personifierar han den äkta Hjälten. Han har varit Indiana Jones, Han Solo, den jagade doktor Richard Kimble, en polis på okänd mark bland Amishfolket i "Vittne till mord", en idealistisk uppfinnare i "Moskitokusten" och USA:s president i "Airforce one". Nu spelar Harrison Ford, 63, åter igen en hjälte i "Firewall", hans sista film innan det är dags för "Indiana Jones 4".

Q: Du gör återigen rollen som "Den gode". Hur väljer du dina projekt?

A: Jag kan bara lita till att min instinkt och intelligens fungerar. Ibland har jag rätt, ibland inte. Det stämmer att jag gillar att spela hjältar, men jag går inte igenom manus i jakt på den typen av roller. Manus skickas till mig, om de är känslomässigt intressanta, så tackar jag ja. Q: Om du är med i en film kan publiken förvänta sig ett gott slut. Du tror inte att dina filmer blir mindre intressanta på grund av detta? A: Man kan gissa sig till hur filmen kommer att sluta, men inte hur rollfigurernas känslor kommer att utvecklas. Det viktigaste är att nå ut till publiken, att kommunicera. Q: Dina senaste filmer har varit stora actionfilmer. Du lockas inte av att göra filmer med sociala teman eller independentfilmer? A: Jag tackar Gud för att jag kunnat göra de filmer jag har velat göra. Jag engagerar mig i filmer som jag tror kan gå hem hos publiken, och vara underhållande. Jag tror att framgångsrika filmmakare arbetar väldigt hårt och ärligt och jag skulle aldrig se ned på deras filmer bara för att de drar in en massa pengar. Q: Har du någonsin funderat på att regissera själv? A: Att regissera film lockar inte. Det är ett svårt, och svårt jobb och dåligt betalt (skratt). Jag gillar verkligen mitt nuvarande jobb. Jag är en sorts assistent till manusförfattaren, det är hur jag ser på att vara skådespelare. Att agera är också en chans att leva andra liv. Hursomhelst har jag inte de kunskaper som krävs för att göra film, det skulle ta för mycket tid, jag vill ha kul när jag arbetar. Och jag behöver ledig tid för mina hobbyer.

Q: Vilka är dina hobbyer? A: Att flyga och att vara med familjen. Q: Hur gärna vill du vinna en Oscar? A: Att få priser betyder inte så mycket för mig, och Firewall är förstås inte den typen av film som får många utmärkelser. Q: Var det lättare att hitta bra manus under 1980-talet? A: Jag vet inte om det är svårare att hitta bra rollfigurer och manus nu. Bra erbjudanden kommer som ett tidvatten: ibland är det ebb ibland är det flod...

Q: Vad kan du vidareutveckla i den fjärde filmen om Indiana Jones? A: Steven Spielberg arbetar just nu på manuset så jag antar att vi kommer börja filma nästa år.

Q: Hur orkar du med ett sådant aktivt liv? A: Humm, jag skulle vilja vara tre gånger mer vältränad. Åldern är inget problem för mig, men det verkar vara en oro för många.

Q: Du ledsnar inte på att arbeta så mycket? A: Nej, jag gillar hela processen, att arbeta med filmteamet och allt omkring filmmakandet. Men att bara arbeta en gång om året har blivit en rutin.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro