ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO NOJ Lauren Weisberger

Stockholm Jessica Carleson · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag har en av höstens mest emotsedda filmer premiär - "Djävulen bär Prada". Filmen utspelar sig i New York där den unga XXX, spelad av Anne Hathaway, mot alla odds får jobb som assistent åt Miranda Priestley (Meryl Streep), chefredaktör för modemagasinet Runaway. Det är en elak men underhållande bild av den något elitistiska modevärlden. Filmen bygger på boken med samma namn, skriven av Lauren Weisberger. Metro har träffat författaren.

Hon är bara 29 år. Men Lauren Weisberger har hunnit ta examen från ett elituniversitet, arbeta som Vogue-ikonen Anna Wintours assistent, skriva en bästsäljare om upplevelsen och se boken bli årets mest omtalade film med Meryl Streep i huvudrollen. Men Lauren Weisberger bär inte Prada. – Jag är inte superintresserad av couture. Det är inte bara helt utom räckhåll för mig och 99,9 procent av den övriga världen, jag förstår heller inte dess konstnärliga värde, erkänner författaren och journalisten. Klädd i bekväma jeans och en blå topp lyckas hon ändå se tämligen tjusig ut. "The Devil wears Prada" kom ut 2003 och låg på New York Times topplista i sex månader och i somras hade filmen amerikansk premiär. När jag berättar att Wintour gick på pressvisningen och efteråt sa att filmen var "mycket underhållande" säger Weisberger: – Jag tycker Anna Wintour skulle gjort en cameo i filmen! Peter Hedges har skrivit manuset och Weisberger har bidragit med några ändringar men höll sig vid sidan av. Men hon besökte inspelningen vid ett tillfälle. – De filmade i New York under tre månader förra hösten och sedan träffades vi alla i Paris i december när de tog en massa scener här. Det var helt fantastiskt. Den bästa veckan i mitt liv – en vecka med filmgänget i Paris! Meryl Streep är perfekt i rollen, det håller Weisberger med om. – Jag menar, det finns ingenting som hon inte kan göra. Hon kan göra vilken roll som helst. Hon är riktigt bra. Riktigt, riktigt bra.

I hennes nya roman "Everyone Worth Knowing" berättar Lauren Weisberger om Bette, en ung kvinna som tröstäter i sällskap med sin hund, är uttråkad på sitt bankjobb, får nog, slutar och återhämtar sig med ett glamoröst PR jobb, som för henne in i världen av elaka jetsettare där hon jagas av en mystisk skvallerjournalist. En aning självbiografiskt. Lauren själv har tagit sig från ung påläggskalv till ett kändisskap som bräcker själva Wintour. Hon har till och med en egen PR-agent numera. – Jag vet, det är jätteskumt, väldigt ironiskt, säger hon och skrattar. – Det var ingenting jag väntade mig. Jag var bara glad att någon ville publicera boken, men jag trodde aldrig att det skulle hända.

Bonusfakta till en bildtext: TV-bolaget Fox har köpt rättigheterna till boken och väntas göra en serie nästa år.

LAUREN WEISBERGER BY TALIA SOGHOMONIAN/METRO FRANCE

Prada: Prada är ett italienskt modehus, grundat 1913 i Milano av Mario Prada, och är också känt under namnet Fratelli Prada (bröderna Prada). Från början ägnade man sig enbart åt skinn- och lädervaror. 1978 tog Marios barnbarn, Miuccia Prada över och 1989 ritade hon modehusets första prêt-à-porter-kollektion. 1992 lanserade Prada ytterligare ett billigare varumärke, Miu Miu. KÄLLA: WIKIPEDA

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro