ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Nu intar Peter, Bjorn And John Europa

Stockholm Katarina Matsson · 5 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De har redan erövrat den svenska indie-scenen – nu är det Europas tur. I dag kickstartar ”Peter, Bjorn and John” Peace and love-festivalen i Borlänge.

Och trots att han själv inte är någon festivalmänniska har Peace and love en särskild betydelse för dalmasen Peter Morén. – Just den här festivalen är bra för att den är inne i stan. Och sen har vi aldrig spelat i Dalarna förut. Då kanske mamma och pappa kan komma och titta, säger han. Peace and love-spelningen är även upptakten till en längre turné som tar det svenska indiepop-fenomenet till bland annat Skottland, England och Irland. I september väntar Tyskland och Holland. – Det känns jätteroligt. Just det här att göra 12 spelningar på raken har vi aldrig gjort tidigare. Jag tror att det är bra att jobba så här intensivt, säger Peter Morén. Peter och Björn Yttling möttes genom sin passion för popmusik redan på gymnasiet. Åtta år senare kom trummisen John Eriksson in i bilden, och år 2000 var ”Peter, Bjorn And John” ett faktum. I maj kom deras tredje kritikerrosade album ”Writer’s block”. Någon skrivkramp, som titeln antyder, var det knappast tal om – snarare motsatsen. – Det är en liten ordlek, det var snarare någon slags writer’s flow. Dessutom bor vi i ungefär samma kvarter, där vi jobbar i en studio och replokal (området kring Hornstull i Stockholm, red.anm.) så man kan säga att det är ett kvarter av skrivande, förklarar Peter Morén. Största skillnaden mot den hemmainspelade debuten ”Peter, Björn And John” och uppföljaren ”Falling out” är att Peter fått hjälp av John på låtskrivarfronten och att alla tre bandmedlemmar sjunger. Inspelningen präglades av bråk, men det är ingenting som oroar Peter inför turnén. – Alla vill ju bli nöjda och det är ganska svårt när alla har så otroligt starka viljor och tankar om musiken. När vi spelar live är det en annan grej, då är skivan redan gjord, säger han. * Vad ska ni själva se på Peace and Love? – Vi kanske måste åka hem på kvällen, men om vi är kvar så vill jag se Silver Jews. New York Dolls är säkert hemskt, men det kan ju vara kul. Och Essex Green, men dem har jag sett en massa gånger förut.

Fotnot: Popfestivalen Peace and love i Borlänge sparkar igång i dag och pågår fram till lördag. Spelar gör bland många andra Patti Smith, New York Dolls, Ed Harcourt, Håkan Hellström, The Radio dept och The Sounds. Caesars gör sin enda Sverigespelning för året.

Bildtext: Peter, Bjorn and Johns singel ”Young folks” har spelats flitigt på radion och släpps i Europa i slutet av juli. – Det är otroligt kul att det börjar rulla på utomlands, säger Peter Morén, som är glad att han slipper leråkrarna på Peace and love-festivalen i Borlänge.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro