ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Nyamko Sabuni

Stockholm Katarina Matsson · 18 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hennes ”frihetsförslag” för flickor från hederskulturer har fått ledarskribenter runt om i Sverige att rasa. Men själv tar Nyamko Sabuni, fp, uppståndelsen med ro.

Hur känns det att vara Sveriges för tillfället kanske mest kritiserade politiker? – Nu har jag inte läst ledarsidorna, fast jag är van vid att ledarskribenter kritiserar. Däremot har jag läst mejlen och inlägg på både Aftonbladet och Expressen. Där tycker jag att det är ganska lagom uppdelat.

Du kallar de här förslagen för ”frihetsförslag”, men det handlar mycket om förbud och kontroll. – Det rä frihet på det sättet att jag vill lagstifta för att ge enskilda personer sina rättigheter. I dag har vi lagar som ger grupper rättigheter och grupper förtrycker individen. Som liberal har varenda person rätt till frihet, också barn. De här lagarna är till för att öka deras frihet.

Du vill förbjuda flickor under 15 år från att bära slöja – ska inte det också vara ett fritt val? - Jo, för det första har vi religionsfrihet, men barn har också enligt barnkonventionen rätt till att vara fri från religionen. Det här gäller muslimska barn och jag menar att det finns ingenting i de muslimska skrifterna som säger att barn ska bära slöja. Slöja är till för att reglera en relation mellan en man och en kvinna.

Skulle man inte vara tvungen att fundera på förbud av andra religiösa symboler då också? – Det är inte religiösa symboler jag är emot utan slöja. Och när muslimer ibland säger att de har slöja för att det är deras religion så är det helt fel, det har ingenting med islam att göra. – Du är emot religiösa friskolor, något som varken ditt parti eller alliansen stödjer. – Jag vet att mina förslag kommer att mottas på olika sätt, men jag är övertygad om att det här är rätt. Snart hoppas jag att många av de här förslagen antas av mitt parti och så småningom av andra borgerliga partier.

Har du personligen erfarenhet från hederskultur? – Ingenting av dessa fenomen som jag anser vara grund till hederskulturen har jag upplevt, men det har funnits i omgivningen, på olika sätt och i olika grad. En del bekanta till mig när jag växte upp blev bortgifta, som jag menar, det som kallas arrangerade äktenskap. Efteråt tycker jag att det var oacceptabelt. Ska man diskutera problem så ska det inte bara handla om vad jag har upplevt, det kan handla om vad grannbarnen har upplevt.

Du har tidigare sagt att muslimska friskolor finansieras från Saudiarabien och att de kan vara en grogrund för extremism. Är inte det att stigmatisera muslimer? – Svenskar är kristna, bland svenskar finns det mördare. Om man tycker att det är att stigmatisera svenskarna så får man tycka det. Men det är fakta. Det finns ett antal muslimska skolor som får bidrag från bland annat Saudiarabien. Och jag blir orolig för att det finns människor med pengar i muslimska stater som inte är ute efter någon moderat islam, som de flesta i sverige bekänner sig till, utan en extrem islam.

Ahmed Hersi, folkpartist i Umeå, är kritisk mot folkpartiets integrationspolitik och har sagt att han vill se dig avgå. Vad säger du till honom? – Den dagen någon börjar be en att avgå betyder det att man har sagt något som folk lyssnar på, då betyder man något, så tack! Men jag tänker inte avgå.

Du hamnade på 13:e plats på tidskriften Attentions ”Sexigaste makthavar”-lista. Vad säger du om den placeringen? - Jag kan kommentera den dagen de säger att jag är den viktigaste makthavaren, då hoppas jag att jag är statsminister. Just nu betyder det ingenting.

Siktar du på statsministerposten? – Det är klart! Finns det någon som inte gör det som är politiskt aktiv?

När ser vi dig på Göran Persson plats? - Haha... Med de här åsikterna är det inte så lätt. Men vem vet, de hinner också i kapp.

Nyamko Sabunis förslag: 1. inför begreppet hedersrelaterat våld i brottsbalken. 2. Stopp för finansiering av de religiösa skolorna 3. Inför en 15-årsgräns för slöja 4. Inför en 18-årsgräs i lagen med förbud mot kvinnlig könsstympning 5. Inför obligatoriska gynekologiska undersökningar på flickor 6. Senarelägg och förläng preskriptionstiden vid könsstympning 7. Mödomskontroller ska aldrig tillåtas 8. Kriminalisera barn- och tvångsäktenskap 9. Inför snävare definition på arrangerade äktenskap i utlänningslagen 10. inför en övre gräns för hemgift/brudgåva

Fakta: Nyamko Sabuni Ålder: 37 år Familj: Man och två barn Bor: Stockholm Akutell: Riksdagsledamot för folkpartiet och medlem av partistyrelsen. Släpper i dag skriften ”Flickorna vi sviker – om hederskultur i Sverige”

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro