ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO RIK Bostadsföretag säger nej till invandrare

Stockholm Emmy Lundström · 5 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många bostadsföretag diskriminerar bostadssökande med utländskt namn. Nu anmäls femton av dem till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Hyrestgästföreningen har gjort en undersökning där de har låtit två personer med svenskt namn och två personer med arabiskt namn ringa till 100 bostadsföretag. Fjorton av dessa erbjöd endast lägenhet till personerna med svenskt namn. Och i 39 fall förekom diskriminering. Enligt Barbro Engman, förbundsordförande i Hyrestgästföreningen, rör det sig om systematisk diskriminering. – Det här bekräftar vad tidigare undersökningar visar. Det ser ut så här på hela bostadsmarknaden, säger hon. Hon tycker inte att enskilda hyresvärdar själva ska ta hand om lägenhetsförmedlingen. – Det systemet vi har idag håller inte. Vi måste ha en offentlig bostadsförmedling, vi kan inte ha ett system där man väljer och vrakar. Båstadhem i Båstad är ett av företagen som anmälts till DO. Gert-Håkan Ericsson, VD, känner inte igen Barbro Engmans beskrivning. – Det här berör mig oerhört illa. Det känns främmande för oss som jobbar här. Vi fördelar efter kötid, inte namn. Han har inte fått ta del av anmälan och kan därför inte kommentera det enskilda fallet. EMMY LUNDSTRÖM

Faktaruta: De anmälda bostadsföretagen

De här bostadsföretagen är anmälda till DO av de två personer med utländskt namn som deltog i undersökningen: Allbohus i Alvesta, Bostad i Luleå AB, Båstadhem, Ekmans fastigheter AB i Alvesta, Hyresbostäder i Karlskoga, Högsby Bostads AB, Laholmshem, Lindesbergsbostäder AB (Libo), Linnés i Kristinehamn AB, Noréns Fastighetsförvaltning i Hässleholm, Ragnarssons Fastigheter AB i Nora, Riksbyggen (Akelius) i Luleå, Sandvikenhus AB, Torsbybostäder i Torsby och Samuel Karlsson KB i Lindesberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Emmy Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro