ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Rynkcover

Stockholm Katarina Matsson · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Annonser för antirynkkräm som bland annat lovar att ”dämpa dina rynkor på djupet” och att ha effekter som jämförs med både laserbehandling och ansiktslyft blir allt vanligare. Men om löftena infrias skulle produkterna vara olagliga. – Har produkterna en speciellt fysiologisk funktion så att de påverkar cellvävnader eller andra vitala delar i huden, ska de klassas som läkemedel och genomgå läkemedelskontroll och kontrolleras för bieffekter, säger Marie Lodén, docent vid Uppsala universitet och forskningschef på ACO Hud. Att en kräm fyller i ytliga rynkor och reflekterar ljus så att skuggor försvinner är lagligt. * Innebär det att produkterna antingen är nästan verkningslösa eller olagliga? – Ja, så tycker jag att man kan tolka lagstiftningen, säger Marie Lodén. Det finns inte heller något som säger att en dyr kräm är bättre än en billig. – En kräm för 5 000 kronor behöver inte vara bättre än en kräm för 50 kronor, säger hon. En undersökning som forskaren Karin Halvarsson, handledd av Marie Lodén, gjorde vid Uppsala universitet i höstas visade att en kräm från Apoteket som kostade omkring 60 kronor inte var sämre än en lyxkräm för närmare 900 kronor. – Man ska låta plånboken och hudkänslan styra och förstå att det egentligen är konstverk man köper, inte produkter som har någon speciellt fysiologisk funktion, för det får de inte ha, säger hon. Konsumentföreningen Stockholm, KfS, presenterade i går en rapport som visar att konsumenten omöjligt kan avgöra en antirynkkräms effekt utifrån reklamen. De riktar nu skarp kritik mot marknadsföringen och kontrollen av kosmetikaprodukter och kräver bland annat att det ska finnas ett oberoende system för utvärdering av produkternas effekter och en särskild märkning för de produkter som gått igenom oberoende granskning. I Hollywood är DNA-anpassad rynkkräm sista skriket. Företaget Clients of Dermagenetics analyserar klientens genuppsättning och blandar sedan ihop en kräm som är unik för varje kund, berättar Daily Mail – något som enligt tidningen sätter skräck i de multinationella kosmetikaföretagen. Stjärnor som Teri Hatcher, Goldie Hawn och Meg Ryan påstås redan ha lämnat in DNA-prover.

OBS! SISTA STYCKET OM HOLLYWOOD KANSKE EGEN LITEN NOTIS?

Metro frågade Marie Lodén vilken effekt några vanliga antirynksubstanser kan ha.

• Collagen? – Det är bindvävssubstans som lägger sig som ett fuktbevarande fillm på ytan, men kan inte påverka djupare rynkor. * Koffein? (finns bild på kräm) – Eftersom koffein har en uppiggande effekt inuti kroppen, påstår man att krämer som innehåller koffein har en uppiggande effekt. Det är en lek med ord, men fungerar inte på huden. * Vitamin A, C, E? – Vitamin C-brist kan ge kraftiga fel i huden, men vad ett överskott av vitamin c gör för rynkorna är det ganska få studier som visar. Vitaminer skulle teoretiskt sett ha en positiv effekt på huden, det är i alla fall etablerat att de behövs för kroppen och torde inte vara någon större fara om man har för mycket av dem. * Soja? – Soja innehåller fytoöstrogener, som påminner om kroppens vanliga östrogen. Vanligt östrogen är förbjudet i kosmetik, där har myndigheterna tagit aktiv ställning. Därför är jag lite förvånad att man inte reagerar kraftigare på fytoöstrogener som finns i just soja. * Kalcium? (finns bild på kräm) – Man har sett att kalciumbalansen i huden är viktig, men vetenskapen är inte särskilt enad vad gäller effekterna. Kalcium i hårt vatten kan göra huden torr och det skulle kunna tala emot kalcium i hudkrämer. * Olivolja? (finns bild på kräm) – Oljor brukar generellt sett vara bra för huden. Däremot olivolja har ibland gett upphov till kontaktallergi när man har använt det lite mer frekvent. * Karbamid eller urea? – Jag har sett publicerade studier om att det kan stärka motståndskraften mot uttorkande faktorer. * Liponsyra? (finns i krämen Jabushe – bild) – Det finns en studie som visar att det kan göra huden slätare, men jag tror inte att risken för biverkaningar är tillräckligt utredd. * Finns det några särskilda ämnen som kan ge tillfälligt föryngande effekt? – Vanliga fuktbindare och fetter kan ta bort ytliga torrhetsrynkor och göra att huden ser mer glansfull och temporärt slätare ut.

”Rynkor: omöjliga att undvika”

Vill du varken ta fram kniven eller botoxsprutan finns det få substanser som hjälper mot rynkor, enligt Harry Beitner, överläkare på Karolinska universitetssjukhusets hudklinik. • Vitamin A-syra gör huden något slätare efter 3-6 månaders användning, men den finns enbart i receptbelagda läkemedel. • Askorbinsyra, eller c-vitamin, har visat sig ha intressanta effekter i laboratoriet, men det finns vad han vet ingen kontrollerad klinisk studie som styrker det. • Däremot så finns en sådan studie som visar att liponsyra minskar fina rynkor i solskadad hud. – Rynkor utgör en del av vårt åldrande, säger han. Det genetiska arvet spelar stor roll, men enligt vetenskapen påskyndas hudens åldrande av rökning och solens ultravioletta strålar. Särskilt ett ivrigt solariesolande ger huden med tiden ett slitet utseende, ofta med inslag av många leverfläckar. – Det är nog i praktiken omöjligt att undvika rynkor, men är man försiktig med solen och avstår från rökning så skjuter man fram hudens åldrande med i storleksordningen 10 – 15 år säger Harry Beitner.

BILDTEXTER:

Charlotte Morin, 41 år, anpassar hudvårdsprodukterna efter säsong: lättare på sommaren och tjockare krämer på vintern. Hon är tveksam till om antirynkkrämer fungerar. – Kanske för stunden, men sen återgår det till det normala.

(om använda henne som enkät: Charlotte Morin, 41 år, Vasastan. Enkät: – nej, jag tror inte att det fungerar. Kanske för stunden, men sen återgår det till det normala.)

Enkät: Tror du att antirynkkrämer fungerar?

Lotta Hagman, 35 år, New York. – Möjligtvis lite grann, men jag är nog skeptisk.

Evelyn Anoba, 25, massageterapeut. – Jag tror det. Det hanldar om att äta rätt och att kroppen mår bra, men det finns också kemikalier som hjälper.

Fakta: rynkor ? Strukturella rynkor. Uppstår genom en kombination av hudens naturliga åldrande och yttre faktorer. ? Karaktärsrynkor. Uppstår i vissa delar av ansiktet, exempelvis kring ögonen och pannan genom hudens kontakt med den underliggande muskulatur. ? Gravitationsrynkor. Med åldern sjunker ansiktsstrukturerna, exempelvis kinderna neråt och skapar markerade ansiktsveck.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro