ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Sexsidan till fredag - Den "nya" och okända könssjukdomen

Stockholm Katarina Matsson · 4 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kanske är det namnet som gör Sveriges ”nyaste” könssjukdom så okänd. Mycoplasma genitalium smittar via sex och kan ge ungefär samma symptom som klamydia: sveda och flytningar. – Det är väldigt ovanligt att folk frågar om den. Det är ingenting man oroar sig för eller känner till, säger Metros sexexpert Maria Bergström. – Av dem som har de här symptomen har ungefär 40 procent klamydia. En stor andel av de okända fallen består av mycoplasma genitalium, säger Peter Lidbrink, överläkare på Karolinska universitetsjukhuset. Trots likheterna är Mycoplasma genitalium betydligt snällare än klamydia. Allvarliga komplikationer som äggledarinflammation och utomkvädeshavandeskap verkar inte vara lika vanligt. – Även om det är svårt att nu exakt veta hur allvarlig mycoplasma genitalium är så kommer det fram mer och mer data som säger att det är väldigt väldigt sällsynt att man får några bestående skador, säger Peter Lidbrink. Läkare har känt till sjukdomen sedan 1980, men exakt hur många som är drabbade vet man inte. Studier från 1990-talet visar att ungefär 10 procent av dem som sökte till Huddinges venerologiska mottagning hade klamydia och 5 procent Mycoplasma genitalium. En orsak till att den ändå är så okänd är att testtekniken saknas på många laboratorier i landet. Men tekniken utvecklas och finns på allt fler mottagningar. Om du har fått behandling för klamydia och symptomen är kvar är chansen stor att du drabbats av Mycoplasma genitalium. – Och då är det bra om man kan ta ett test så att man vet exakt vad som ska behandlas och kan få rätt kur, säger Peter Lidbrink.

SÅ HANTERAR DU KONDOMSNACKET Som alltid är det kondom som gäller för att skydda sig, men kondomsnacket är aldrig lätt. – Det är ju en signal om att nu ska vi gå från smek och hångel till samlag, och man utelämnar sig i den sekunden det sker, säger Maria Bergström.

Här är hennes bästa tips: * Var förberedd. Ha kondomerna nära till hands, i fickan eller nattygsbordet. Träna på att sätta på den rätt. * Om det känns jobbigt att prata: Skippa snacket och ta bara fram den. Flera undersökningar visar att viser väldigt positivt på personer som föreslår kondom – ta det för självklart att du är en av dem. * Förhandla inte med dig själv i stundens hetta om hur viktigt kondom är, utan bestäm dig i förväg för att inte ta några risker. * Köp kondomer innan du åker utomlands, även om du inte i förväg planerar att ha sex. * Skulle nu kondomer inte finnas till hands så finns det sex man kan ägna sig åt utan risker för könssjukdomar, som smeksex.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro