ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Skattefrågor Pär Nuder

Stockholm Katarina Matsson · 12 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mitt i valrörelsen gjorde finansminister Pär Nuder i går ett utspel om att frysa fastighetsskatten. Metro ringde upp finansministern för att prata mer skatter.

Ni har alltid talat om att höja fastighetsskatten, men nu i valrörelsen vill ni helt plötsligt frysa den... – Vi vill frysa uttaget av fastighetsskatten. Dels därför att det går så bra för Sverige och att vi har stora skatteinkomster överlag och dels därför att vi under den kommande mandatperioden vill se över hela skattesystemet, inklusive fastighetsskattens konstruktion.

Finns det inte viktigare skatter att sänka än fastighetsskatten? – Vi sänker inte fastighetsskatten, vi tar inte ut lika mycket av fastighetsskatten som det var tänkt. Vi kommer att fortsätta att ta ut närmare 30 miljarder kronor. Vi vill inte som den borgerliga alliansen skära bort 30 miljarder ur statsbudgeten, 30 miljarder som används till att finansiera hela rättsväsendet eller kostnaden för hela barnbidragen.

Du är positiv till grön skatteväxling. Ni höjde skatten på energi och sänkt den på... vad då? – Vi sänkte arbetsgivaravgifter och inkomstskatter. Men vi har inga planer på att gå vidare och höja några energiskatter.

När världspriserna på energi och bensin ökar, ökar även momsen. Räcker det inte med att priset höjs? – Du har den omvända situationen också: när världsmarknadspriset på olja sjunker, så sjunker skatteinkomsterna. Jag vill inte ha en situation där riksdag och regering sitter och bestämmer bensinpriset beroende på om det är oroligt i mellanöstern eller inte. Priset ska bestämmas på en marknad. Vi har inga avsikter att höja bensinskatten.

Alliansen vill på sikt slopa förmögenhetsskatten. Vad vill du? – Jag kan inte ställa upp på ett avskaffande av förmögenhetsskatten rakt av som innebär dels ett hål i statskassan på 5–6 miljoner, dels får den här skeva fördelningspolitiska effekten att de rika blir än mer rika.

Alliansen är positiv till skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Vad tycker du? – De som vill köpa hushållsnära tjänster ska få göra den prioriteringen själva. Vi ska inte behöva subventionera en viss typ av sysselsättning. Jag är helt övertygad om att hur mycket vi än skulle subventionera så kommer det inte att bli låginkomsttagarna som efterfrågar de här hushållsnära tjänsterna.

Socialdemokraterna sätter förbättringar av välfärden framför stora skattesänkningar – vilka reformer finns att vänta? – Den största enskilda reformen under nästa mandatperiod blir en stor tandvårdsreform. Folk tycker att det gör ont att gå till tandläkaren, inte bara i tänderna, utan även i plånboken och det vill vi rätta till.

CITAT: En sak som jag har lärt mig under de år jag har varit finansminister är att jag har två köer utanför min dörr. I den ena kön står folk som kräver sänkta skatter, och i den andra kön står de som kräver högre utgifter. Dessutom har jag till min stora förvåning upptäckt att många gånger så står samma person i båda köer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro