ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Skynda fynda – rusning till mellandagsrean.

Stockholm Katarina Matsson · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Julhandeln förväntas ha slagit alla rekord, men knappt har klapparna packats upp innan svenskarna är tillbaka i butikerna – den här gången för att handla åt sig själva. Köpfesten fortsätter med mellandagsrean och i butikerna har man stora förväntningar. – Det är full fart. Träningskläder och träningsredskap verkar vara årets grej. Jag skulle tippa att folk vill träna bort julskinkan, säger Björn Nilsson, butikschef på Stadium Kungsgatan i Göteborg till Metro på annandagen. Hemelektronikkedjan SIBA räknar med försäljningsrekord och hos OnOff fick rean en bra start redan på juldagen. Platt-tv verkar vara favoriten. – Ute i landet har det gått riktigt bra. Innan jul sålde vi mycket mp3-spelare och smått, men när folk börjar handlar julklappar till sig själva blir det mycket tv, säger Zaly Pereira, butikschef för OnOff på Sveavägen i Stockholm. Utöver elektronik är det framför allt kläder som lockar till inköp under mellandagsrean, enligt Michael Cronholm vid Handelns utredningsinstitut. Åsa Johansson är butikschef på Lindex vid Sergels torg i Stockholm. – I dag är det riktigt bra. Vi har stora förväntningar, säger hon. För vissa företag kan mellandagsrean betyda skillnaden mellan ett negativt och ett positivt bokslut. 52 miljarder beräknas decemberhandeln landa på, och rean står för ungefär 30 procent, enligt Michael Cronholm. Det är även del klappar som ska tillbaka till butikerna. Många av Orhan Pamuks böcker fick bytas. – Det är många byten av dubbletter, framför allt av Nobelpristagaren, säger Vicki Klefter på Ademibokhandeln på Stora Tullgatan i Malmö. Men årets julklapp, enligt Handelns utredningsinstitut – ljudboken – klarar sig. – Det är så pass nytt, antagligen är det därför det är mindre byten, säger Vicki Klefter. KATARINA MATSSON

CITAT: – Innan jul är folk lite uppstressade. På mellandagsrean är det mer avslappnat och det är okej att köpa något till sig själv, säger Björn Nilsson, butikschef på Stadium.

(CITAT: – Man kanske borde kika ut innan rean vad man vill ha, men det hinner man inte i julhetsen, säger Maria Sigurdsson.)

BILDTEXTER

Man och gravid kvinna:

Maria Sigurdson, 30 år, och Elias Lindqvist, 33 år, har fyndat skor, babykläder och en kostym till Elias. – Vi har precis börjat, men jag visste precis vad jag skulle ha, så det var bara att gå rätt på, säger han. ’ – Man kanske borde kika ut innan rean vad man vill ha, men det hinner man inte i julhetsen, säger Maria Sigurdsson.

Äldre kvinna som tittar på kläder:

– Jag letar efter något till nyår, säger Agneta Clevenpil, 58 år, och synar reans klänningsutbud.

Kille med glasögon:

¬– Jag ska förhoppningsvis fynda en tv, säger Per Rosander, 43 år, som vågat sig ut i Stockholms reaträngsel. – Det är jättemycket folk. Jag har tittat på lite kläder man det är för jobbigt att prova, fortsätter han.

ENKÄTER

Har du fyndat på rean?

Namn: Maria Beylon Ålder: 21 år Bor: Muskö Gör: studerande – Ja, en tröja, det var nog det enda som var på rea. Jag har köpt en tröja och en plånbok som inte var på rea också.

Namn: Jesper Sällvik Ålder: 20 år Bor: Kungsholmen Gör: pluggar och jobbar – Ja, ett gigantiskt pokerset, skittungt. Det var billigare än jag trodde, jag blev glatt förvånad.

Namn: Kawther Alhadad och Ilham Ali Ålder: 20 och 16 år Bor: Rågsved och Årsta Gör: pluggar (Kawther:) – Ja, verkligen, allt mitt CSN har tagit slut. Jag har köpt kläder till mig och en ljusstake till mamma. (Ilham:) – Ja, ett par byxor. Jag handlade redan innan jul så jag är nöjd.

Namn: Kofi Contes Ålder: 33 år Bor: Fruängen Gör: Fastighetstekniker – Nej, inte riktigt, men jag håller på. Jag letar efter allt som allt, skor, kalsonger...

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro