ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Spelberoende vanligt bland unga

Stockholm Emmy Lundström · 2 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Unga drabbas i större utsträckning av spelberoende än vuxna- trots att de spelar mindre. Nu ska problemet bekämpas. – Det är i ungdomen man testar på grejer. Och då unga inte har den vuxnes erfarenhet och trygghetsnät är det lättare att fastna i ett beroende, säger Anders Tengström, forskningschef på sjukhuset Maria Ungdom i Stockholm, där man nu drar igång ett projekt för att behandla spelberoende ungdomar. I dag exponeras svenskarna i allt större utsträckning för olika spel i och med tillväxten av nätpoker och betting på internet. För många unga blir tanken på att tjäna mycket pengar en väg in i beroendet. Samtidigt vet man väldigt lite om ungdomars spelberoende. De senaste siffrorna från 1999 visar dock att fem procent av ungdomarna i Sverige hade spelproblem eller var spelberoende. Motsvarande siffra för vuxna var två procent. Och spelberoendet har många likheter med alkohol- eller drogberoende. – Det är samma mekanismer som styr. Trots att man inte stoppar substanser i kroppen får man samma belöning av hjärnan, säger Anders Tengström. På Maria Ungdom ska man nu under tre år behandla runt 150 spelberoende ungdomar upp till 20 år. Igår startade också en anhöriggrupp där föräldrar ska få lära sig att ta itu med problemet. EMMY LUNDSTRÖM

Personerna på bild: –Åsa Spännargård (kort blont hår) psykolog och ansvarig för utveckling av behandlingen inom projektet. –Cecilia Lundmark, psykolog och ansvarig för anhörigprogrammet och bedömningsintervjuerna. –Anders Tengström (som förekommer i artikeln), forskningschef på Maria Ungdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Emmy Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro