ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO studenter

Stockholm Hanna Göransson · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dagarna är det många som sjunger om studenttidens lyckliga dar. Men verkligeheten för landets studenter på universitet och högskolor ser dyster ut. Studiemedlen har halkat efter i flera år och studenterna missgynnas av de sociala trygghetssystemen. - Det är betydligt tuffare att vara student idag, säger David Svenn, ordförande i Saco studentråd. Tillsammans med studentkårerna vid Stockholms, Uppsala och Umeå universitet, presenterade SACO studentråd igår rapporten "Utbildning straffbart". Och det är ingen munter läsning. Sämre pensionsvillkor, karenstid i tre månader vid arbetslöshet och krångliga sjukskrivningsregler. Så ser vardagen ut för landets studenter. Rapportförfattarna vill se ett rejält höjt studiemedel, en avskaffad åldersgräns för bostadsbidraget och att hela studiemedlet görs pensionsgrundande. - Ekonomin har urholkats för studenterna. Extra ohållbart är det för de som har barn och de som bor i storstäderna, säger David Svenn. Bostadskonstnaderna har ökat markant de senaste åren men eftersom studiemedlet inte följer konsumentprisindex har studiemedlet halkar efter. Enligt Föreningssparbankens beräkningar har en student 300 kronor över i månaden att leva på när allt nösvändigt är betalt. Det förutsätter dock att studenten får bostadsbidrag. Sveriges förenade studentkårer, Sfs, anser att en student ska kunna klara sig på studiemedlet och har därför inte räknat med bostadsbidrag. Med deras siffror går studenten back en dryg tusenlapp varje månad. Värst är det för studenterna i storstäderna. Hälften av deras studiemedel går att till hyran.

Enkät: Vilken är den viktigaste studentfrågan för dig? Vad är det värsta med att vara student?

Fakta: Studentbudget Källa: SFS Mat, hemlagad 1510 Kläder,skor 480 Fritid 370 Hygien 240 Förbrukningsvaror 110 Tidning/tv/telefon 710 Hemförsäkring 100 Bostad 3000 El 200 Kåravgift 60 Lokala resor 500 Kurslitteratur 500 Tandvård 60 Oförutsedda utgifter 200 Summa 8040

Inkomst studiemedlet 6968 Resultat: - 1072

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro