ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Testa din politiska profil

Stockholm Katarina Matsson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vet du fortfarande inte vad du ska rösta på i höstens val? Valkompassen, ett test som sedan i går finns tillgängligt på Tv8:s hemsida, kan ge dig svaret. – Det ger en fingervisning om vilka partier du ligger närmast. Allt jag har sett hittills tyder på att det stämmer, säger statsvetaren och socialdemokraten Stig-Björn Ljunggren. Han har utvecklat testet, som framgångsrikt använts av Åke Ortmark i tv8:s intervjuprogram ”O som i Ortmark”, tillsammans med Tommy Möller, professor i statsvetenskap, och Christer Isaksson, journalist och författare. Enligt Sifos mätning för april är 19 procent av väljarna osäkra på vilket parti de ska rösta på. Men även den som tror sig vara säker kan göra testet: resultatet kan vara minst sagt oväntat. – Jag blir nog folkpartist och moderat. Det beror på vilket humör jag är på, säger Stig-Björn Ljunggren. Den socialdemokratiske idédebattören förklarar det med att han i vissa frågor avviker från partilinjen. Men att lämna socialdemokraterna har han inte en tanke på. Testet ska snarare ses som en fingervisning om vart man bör söka mer information – och som en möjlighet till självrannsakan. – Det kan vara så att man kommer fram till att man har lurat sig själv, säger Stig-Björn Ljunggren.

Så fungerar det: Upphovsmännen har ringat in de politiska områden som kommer att bli viktiga i valrörelsen. Utifrån det har de formulerat 25 generella frågor som du tar ställning till. Därefter väljer du vilka dina tre hjärtefrågor är. En sammanställning görs där dina partisympatier presenteras i procent. Gör testet: www.tv8.se

De har gjort testet:

När Jan Eliasson, i dag socialdemokratisk utrikesminister, gjorde testet blev han folkpartist. Därefter sympatiserade han med centerpartiet, kristdemokraterna, moderaterna… Först på femte plats hamnade sossarna.

Björn Rosengren, tidigare socialdemokratisk näringsminister, är enligt testet moderat. Därefter passade folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet honom bäst. Med 34 procent kom socialdemokraterna på en femteplats.

Tidigare moderatledaren Carl Bildt är enligt testet folkpartist.

Men de här gillar den egna linjen: Maud Olofsson är enligt testet centerpartist Marita Ulvskog är socialdemokrat – men vänsterparitet ligger bara en procent efter Lars Leijonborg sympatiserar med folkpartiet Göran Hägglund är kristdemokrat Thomas Bodström håller med sossarna

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro