ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO UTR Upplopp i Ungern

Stockholm Jessica Carleson · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Demonstrationerna mot premiärministern fortsatte i går utanför det ungerska parlamentet. Uppemot 500 personer krävde Ferenc Gyurcsanys avgång. Natten till i går skakades Budapest av våldsamma demonstrationer, tv-huset sattes i brand och 150 personer skadades, de flesta poliser. Premiärministern varnar att han kommer slå ned ned hårt mot nya våldsamheter. Polisen har förstärkts med 1200 man från andra delar av Ungern. Och han tänker inte avgå. – Jag ägnade tre minuter på söndagnatten åt att fundera på om huruvida jag skulle avgå, eller om jag hade någon anledning att avgå, och min slutsats var att så absolut inte var fallet, sa Gyursany i går. Protesterna började sedan en bandinspelning i söndags läckt ut där Gyursany säger till sina ministrar att Socialistpartiet måste sluta ljuga om landets ekonomiska läge, vilket man gjort under hela valrörelsen. Inspelningen gjordes strax efter parlamentsvalet i april. Sedan den läckte ut har Gyursany publicerat en utskrift på sin egen blogg blog.amoba.hu. ”I inget annat europeiskt land har man gjort så korkade saker som vi. Det kan förklaras. Vi har uppenbarligen ljugit oss igenom de senaste ett och ett halvt åren”, sa han bland annat. På måndagen demonstrerade 1500 personer stödda av oppositionspartiet Fidesz. Protesten urartade senare i våldsamheter när 300-400 välkända huliganer först försökte sätta eld på parlamentet och sedan gick till attack mot tv-huset. av Dóra Mittelholcz/ Metro Budapest

Tyckare: Tycker du att premiärministern ska avgå?

Péter Benc, 19, student – Det här är första gången jag demonstrerar. Det är första gången jag verkligen varit intresserad av politik, men jag tror inte att vi kommer att nå vårt mål. Premiärministern kommer inte att avgå. Men vi måste demontrera fridfullt. Det som hände i måndags natt skrämmer folk i Ungern och det är inte bra.

Eszter Fazekas, 23, projektledare – Jag demonstrerade för jag tycker att vi behöver en förändring i Ungern. Men det som hände på frihetstorget var en provokation, och de vanliga demonstranterna försökte lugna vandalerna. De flesta som brände bilar och förstörde var fotbollshuliganer. Det var inte demokratiskt.

Márk Balogh, 25, student – Om ingenting händer med premiärministern efter den här inspelningen, så kan politiker göra precis vad de vill. Vi måste fortsätta demonstrera för våra rättigheter, det är vad demokrati handlar om.

Zoltan Szalai, 26, student - Jag tror inte att sådant här beteende kommer ge dem de vill ha och jag tror inte att premiärministern kommer att avgå. Jag har inget emot de fredliga demonstrationerna, man jag är emot vandalism.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro