ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Vinterkräksjukan håller i sig

Stockholm petter sundsten · 8 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vinterkräksjukan härjar med full kraft runt om i Sverige. Just nu är tusentals människor drabbade - och det lamslår sjukhusen. –Undvika att åka in till sjukhuset om du drabbats eftersom det är smittsamt, säger läkaren Ralf Ansjön.

Nästan alla som smittats klarar av att bli frisk i hemmet. –Det är bättre att stanna hemma eftersom det inte finns någon behandling mot vinterkräksjukan, säger Ralf Ansjön. Om du smittas ska du undvika kontakt med andra människor, vara noggrann med hygienen och dricka mycket - helst vätskeersättningsmedel. –Man får inte bli alltför uttorkad, säger Ralf Ansjön. Om du vill ha kontakt med ett sjukhus uppmanar han att du först ringer sjukvårdsrådgivningen. Då kan de förbereda ditt besök så att du inte smittar andra. Men faran är inte över bara för att kräkningarna slutar. –Stanna hemma! Du smittar ju forfarande oerhört mycket dygnen efter du varit sjuk, säger Ulrica Franzén på Södersjukhuset. Sjukhusen går på knäna på grund av vinterkräksjukan. –Nu har vi tre avdelningar isolerade, säger Ulrica Franzen. I princip samtliga Stockholmssjukhus har en eller flera avdelningar isolerade, enligt Metros rundringing. Och inte kommer det att bli bättre i vår. Tvärtom. –Det lär bli fortsatta stora bekymmer ända fram till mars, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet. Anledningen är att smittan började så tidigt. 2006 slog den till redan i slutet av oktober. En tidig start gör också att smittan både drabbar fler och håller på längre. Petter Sundsten [email protected]

Så gör du om du är sjuk - Var inte på platser som smittar andra. - Laga inte mat till andra och tvätta ofta händerna. - Håll dig hemma från arbete och dagis minst ett till två dygn efter du blivit symptomfri. - Drick små mängder vätska med jämna mellanrum. - Kontakta sjukhuset om du riskerar uttorkning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm petter sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro