ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STO Yakin Ertürk

Stockholm Hanna Göransson · 22 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor, doktor Yakin Ertürk, är i Sverige för att undersöka Sveriges arbete. Hon lyfter fram frivilligorganisationernas skydd för utsatta kvinnor men anser att det finns mycket kvar att göra i det jämställda Sverige.

* Hur utmärker sig Sverige? - Sverige har kommit långt med sin jämställdhet i offentligheten. Men det är fortfarande de manliga hierarkierna som styr. Enligt Yakin Ertürk är många kvinnor, särskilt i de övre samhällsklasserna, mindre benägna att söka hjälp när de utsätts för våld för att de själva tar på sig skulden. * Så Sveriges jämställdhet kan vara en nackdel för svenska kvinnor? - Nej, men att antalet platser i riksdagen är jämställt betyder inte att svenska kvinnor inte utsätts för våld.

Yakin Ertürk har besökt myndigheter och organisationer som arbetar mot våld mot kvinnor i Stockholm, Uppsala, Malmö, Lund och Luleå. Yakin Ertürk poängterar att det är "normala" svenska män som står för våldet mot kvinnor och att såväl de som drabbas och förövarna återfinns i alla segment av samhället. De svenska frivilligorganisationerna framställs som positiva exempel. - Erat arbete med skydd för utsatta kvinnor är unikt. Det kommer jag att ta med mig från Sverige.

Yakin Ertürk efterlyser tydligare riktlinjer när det gäller att definiera de hedersrelaterde brotten. Hon anser att det svenska samhället tassar på tå runt debatten mellan jämställdhet och kulturella skillnader. - Heder rättfärdigar inte kriminellt beteende. Men vi måste vara försiktiga med vad vi tar in i uttrycket heder, säger hon. Yakin Ertürk avfärdar att hedersrelaterade brott bara hör hemma i muslimska grupper. Hon har stött på liknande mönster i andra grupper.

* JämO Claes Borgströn uppmande till en bojkott inför VM i fotboll för att uppmärksamma prostitutionen. Vad tycker du om det initiativet? - Hans utspel ledde till en debatt och det placerade ämnet på agendan. Det är alltid viktigt eftersom de här frågorna ofta kommer i skymundan. Hanna Göransson [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro