ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOAdoption

Stockholm Maria Forsström · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Emil Eriksson är nitton månader och leker i sandlådan på öppna förskolan Spira vid Hornstull som vänder sig till just adopterade barn. Han kom till Sverige och mamma Ylva från Vietnam i juni förra året. Hon är 39 år och en av alla ensamstående som adopterat. - Det kändes naturligt eftersom min bror adopterat och jag sett det på nära håll. Jag blev äldre och tänkte att vad är det som säger att jag blir gravid när jag väl träffar mr Right? Och jag är inte ensam om att tänka så. På min träff innan hemutredningen var det sju andra ensamstående kvinnor. Hon hade först tänkt sig en flicka från Kina, vilket är den vanligaste adoptionen, men när det visade sig att även Vietnam öppnat för ensamståendeadoptioner så tackade hon ja till det. - Sen gick det väldigt fort. Jag skickade papprena i december 2004 och redan i februari kom ett barnbesked, säger Ylva Eriksson. Spira tycker hon är en bra knutpunkt när man kommer hem med sitt barn, eftersom alla vet vad man går igenom och att barnen har speciella behov. Förskolan har funnits i sin nuvarande form i två år. - Det har gått med en rasande fart och vi har sett behovet växa. Nu börjar vi bli väldigt trångbodda, säger enhetschefen Lotta Rajalin som uppskattar att de har ett hundratal barn i veckan plus föräldrar på Spira. Från början var det adoptionscentrum och enskilda föräldrar som försökte organisera eget, men de fick flytta runt i olika lokaler och ville ha något permanent. Ett beslut hos socialtjänstförvaltningen om att bidra med pengar öppnade dörren för Spira. - Och nu tittar vi efter större lokaler eftersom det ju har visat sig vara ett väldigt lyckat projekt, säger Lotta Rajalin som också vill tillägga att det inte är avsett som någon segregering av adopterade barn utan en etapp på vägen mot vanliga förskolan. - Det är många som missuppfattar det där. Spira är bara anhalt två för barnen i att införlivas helt här.

De adopterade barnen i Stockholm blir allt fler. Bara mellan 2004 och 2005 ökade de så kallade medgivandena - det vill säga, att man får adoptera - med 60 procent i kommunen och det finns inga tecken på att kurvan kommer att dala. I Katarina-Sofia på Södermalm är ökningen ännu större, 64 procent, och av samtliga står ensamståendemedgivanden för cirka 20 procent. Den totala ökningen i Maria Gamla Stan är inte lika stor, men däremot är nu närmare en tredjedel av medgivandena till ensamstående. Ökningen beror till stor del på att allt fler länder tillåter ensamståendeadoptioiner.

Medgivanden 2004 2005

Katarina Sofia 22 36

Maria Gla Stan 33 35

Medgiv. ensamst 2004 2005

Katarina Sofia 4 8

Maria Gla Stan 6 11

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro