ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholm drar lasset för landet

Anders Göransson · 12 Jun 2012
Uppdaterad 12 Jun 2012
Stockholm drar lasset för landet Inom den privata tjänstesektorn kommer det att bli betydligt fler jobb framöver i Stockholm – t ex inom hotell- och restaurang, finans och juridik.

Stockholm drar lasset för landet Inom den privata tjänstesektorn kommer det att bli betydligt fler jobb framöver i Stockholm – t ex inom hotell- och restaurang, finans och juridik. Foto: Gustav Gräll


Jobb. Sysselsättningen i Sverige väntas öka med 20 000 personer fram till och med 2013, visar Arbetsförmedlingens nya prognos. Men bakom de siffrorna döljer sig ett delat Sverige där Stockholm drar ett allt större lass, medan övriga landet försöker hänga med.

klar

Artikellänk är kopierad

– Stockholm fortsätter att vara draglok på arbetsmarknaden i Sverige, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Bara i Stockholms län väntas antalet sysselsatta öka med 24  000 under perioden – en större ökning än i landet i stort. Förklaringen är att arbetsmarknaden i övriga landet sammantaget krymper.

– Så är det faktiskt, även om det finns plus- och minuslän bland de övriga länen. Det bottnar i stora skillnader mellan länen vad gäller näringsstrukturen. Vi ser en bekymmersam utveckling för industrin, och en starkare utveckling för den privata tjänstesektorn.

Vid sidan av Stockholm väntas även Västra Götaland bidra rejält till sysselsättningsökningen. Skåne är det av storstadslänen som utmärker sig med en svagare utveckling.

Omkring 10 000 jobb kommer att försvinna i industrin, enligt rapporten. Det drabbar särskilt de industritäta länen i Syd- och Mellansverige.

Trots att sysselsättningen ökar väntas arbetslösheten gå upp något. Förklaringen är att ökningen av arbetskraften är större än jobbtillväxten.

Rapporten bygger på intervjuer med 12 000 privata arbetsgivare samt med kommuner och landsting.

Framtidsbranschen för unga

Hotell, restauranger och kaféer kommer att sysselsätta allt fler i Stockholm de närmaste åren, visar Arbetsförmedlingens prognos. Två av tre krögare säger att de måste nyanställa om efterfrågan på deras tjänster ökar med mer än 10 procent.

Det kan bidra till att pressa ner den redan relativt låga ungdomsarbetslösheten i länet, säger Magnus Stridh, chef för marknadsområde Stockholm Gotland på Arbetsförmedlingen.

– Det är en bransch med många ”lätta” jobb som kan bli ett steg in på arbetsmarknaden för många.

Av de 24 000 nya jobb som väntas i länet fram till slutet av 2013 kommer en stor del i just den privata tjänstesektorn. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro