ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholm får regnbågssommar 2015 – Pride och Eurogames

Sebastian Chaaban · 26 Nov 2013
Uppdaterad 26 Nov 2013

Stockholm kommer stå värd för Eurogames 2015 – ett av världens största idrottsevenemang för hbtq-personer. "Det betyder jättemycket för staden och visar samtidigt vilken öppen stad Stockholm är", säger Regina Kevius, (M), Idrottsborgarråd.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets Prideparad.
Årets Prideparad.Foto: Leif R Jansson/TT

Redan 1992 så anordnades det första Eurogames, då i Nederländerna. Sedan dess har Eurogames växt till ett av världens största hbtq-evenemang inom idrott och kultur.

Nu har turen kommit till Stockholm som kommer stå värd för spelen 2015.

– Det är väldigt roligt för Stockholm. Just detta evenemang är en symbol där vi kan visa hur öppen och liberal Stockholm är som stad och få fokus på hbtq-frågor, säger Regina Kevius, (M), Idrottsborgarråd.

Mer än 5 000 personer förväntas delta i någon av de 28 sporterna och över 200 000 personer, från Sverige och runt om i världen, räknas besöka spelen mellan den 5-9 augusti.

– Alla är välkomna att delta, oavsett vilket kön man identifierar sig med, ålder, sexualitet eller religion, säger Jakob Jansson, ordförande för Eurogames Stockholm.

Tanken är att Eurogames ska sätta fokus på hbtq-personers situation och på diskriminering inom idrotten.

– Det handlar även om mänskliga rättigheter och allas lika värde. Tyvärr visar forskning att hbtq-personer i mindre utsträckning, speciellt jämfört med unga, idrottar. Det är ett problem, säger Fia Hjelte, utbildningsansvarig vid Eurogames.

Men Eurogames kommer inte bara att handa om idrott. Även flera politiska och kulturella evenemang kommer att anordnas i samband med spelen, samt flera utbildningar riktade mot svenska idrottsrörelsen.

– Jag hoppas att många idrottsföreningar vill vara med och utbilda sig och diskutera dessa frågor. Hur kan vi få fler hbtq-personer att börja idrotta och varför idrottar de i mindre utsträckning? Jag vill att de frågorna belyses för det är jätteproblem att det finns grupper som inte känner sig välkomna inom idrotten, säger Regina Kevius, (M), Idrottsborgarråd.

Samtidigt räknar Eurogames med att bara de 5000 deltagarna förväntas omsätta runt 100 miljoner kronor under spelen. 

– Så många besökare betyder så klart mycket för en stad, allt från att man handlar, man sover över och man upptäcker sevärdigheter, säger Kevius.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro