ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stockholm inför jämställd snöröjning

Linnea Carlén · 16 Jan 2015
Uppdaterad 16 Jan 2015
Till nästa vinter ska cykel- och gångbanor röjas för att främja jämställdheten i Stockholmstrafiken.

Till nästa vinter ska cykel- och gångbanor röjas för att främja jämställdheten i Stockholmstrafiken. Foto: TT 


klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det dags att röja upp i ojämställdheten på Stockholms gator. Från och med nästa säsong införs jämställd snöröjning i staden.

Kvinnor går, cyklar och åker mer kollektivt än män, som hellre tar bilen när de ska någonstans. Jämfört med bilister skadar sig tre gånger fler gångtrafikanter än bilister i singelolyckor till följd av halka.

Därför införs så kallad jämställd snöröjning, vilket innebär att man i första hand röjer bort snö på cykel- och gångbanor och därefter på bilvägarna, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Det är viktigt här att prioritera upp gående och cyklister i högre grad så att de kommer fram och inte ramlar och halkar och slår sig som man gör i det här vädret, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm till P4 Stockholm.

Enligt VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är skadekostnaderna för vård- och sjukskrivningar orsakade genom halkolyckor fyra gånger högre än de orsakade av vinterväghållninge​n.

Första staden att införa genusmedveten snöröjning var Karlskoga. I Huddinge infördes det i fjol. Och till den kommande säsongen står alltså Stockholm på tur.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro